duminică, 4 iulie 2010

Diguri suspendate

ElZap

Nimic nu este mai penibil decât un conducător care se bâlbâie, bălmăjeşte lucrurile, sau stă la taclale precum chivuţa Frosa.



Aşa aflăm că după ce te-au omorât apele se va face un dig. Îmi crapă obrazul de ruşine. De ruşine că am astfel de conducători.

E uşor să aduci în faţa camerelor de filmat o biată creştină dispusă să-ţi ţină hangul, precum face dascălul în biserică. Aproape că-mi vine să cred că acea creştină a fost unica dispusă să susţină un astfel de dialog, dacă nu cumva a fost adusă de pe alte meleaguri.

De aici şi până la a conduce e cale lungă.

Un conducător trebuie să aibă clar în minte ce are de făcut, dacă are ceva, desigur.

Un conducător nu se întoarce din drum ca "să le zică una" celor ce n-au fost de acord cu el, aşa ca să nu rămână el cu ce are în guşă.

De ce nu s-a făcut digul? Păi, de una de alta, că motive găsim destule. Nu pentru că la noi se împrăştie banii celor ce ascut ovăz, Doamne iartă-mă! Nuuuu! De vină este mortul, spune o vorbă din popor. Aşadar, mutatis mutandis, digul nu s-a făcut pentru că au pus oamenii pieptul în faţa iniţiativelor măreţe ale guvernării. De acum şi din 90 încoace. Asta aşa ca săi facem în ciudă lui Ceauşescu. Ca să arătăm că noi suntem mai anticomunişti decât Dalai Lama. Oamenii nu au vrut să-şi dea pământul, ca să facă nu ştiu cine dig. Cum dracu' Doamne iartă, s-a reuşit să se prăpădească cam toate terenurile pe care cresc bălării, asta nu pricep eu să mă omori.

Acum se găsesc "şase milioane de euro, să facem 18 kilometri de dig". După ploaie, chepeneag, aşadar. Până una-alta, eu nu asta mă aşteptam să aud, taman de la preşedintele meu. Nu ce se va face este important de ştiut, că de astea am auzit cam multe, ci de ce nu s-a făcut până acum. Mai lipsea să ni se spună că vom trăi bine. Mai bine mi se spunea cine intră la apă din cauză de dig. De dig şi banii care s-au evaporat.

Vrei să spui şi tu ceva, fie chiar şi prostii, şeful cel mare te repede. În stilul lui caracteristi. Vorbitorul minte, desigur. Anti-vorbitorul, ca să nu se înţeleagă greşit. De fapt anti-vorbitoarea aia nici nu a apucat să sufle. A măturat-o taifunul verbal al vorbitorului.

Şi dacă femeia avea dreptate? Parcă începuse să spună că e undeva se fură. Sigur că era un lucru inedit. Un lucru inedit pe care-l ştie toată lumea. Urlă presa! Urlă televiziunile! Urlă politicienii, rămaşi fără ciolan! De aia e inedit.

FURĂ PRIMARUL, FURĂ NOTARUL, FURĂ TOTI! Uitasem să spun ce este aşa inedit, dacă mi se dă voie să mă exprim astfel. Apăi... indedit e faptul că cei ce trebuie să vadă ce şi cum se fac că nu văd. Oare fură şi ei? În mod cert, mă refer la verbul a fi, pus la timpul potrivit de conjugatorul televizionist.

Aud acum că digurile făcute mai înainte de 90, că de altele nu prea se aude, vor fi sparte. Oare pentru a lupta împotriva comunismului? Oare le trece beizadeaua comunistă în catastif, ca mari acte de bravură?

Sau te pomeneşti că stau în calea digurilor suspendate care se vor ridica în mileniul ce va să vină.

Amin!



2 comentarii:

  1. M-am uitat şi nu-mi venea să cred.
    Mie mi-a fost ruşine toate cele aproape 10 minute cât durează înregistrarea. Ai văzut cu câtă temere a încercat cea de-a doua să-l contrazică? Şi cum il asigura că l-a votat?!
    Toţi pedeliştii au tactica asta: vorbesc peste interlocutor ca să nu se audă ce zice şi ăla Băsescu o stăpâneşte perfect. Nu degeaba e şeful lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata

    Astea fac parte din arsenalul impostorilor. Spun minciuni fără să clipescă, promit orice cu o seninătate ce depăşeşte actoria.

    Când sunt prinşi la înghesuială îşi amintesc că cea mai bună armă de apărare este atacul.

    Ştiu că într-o confruntare verbală, cea mai mare greşeală este să taci, aşa că nu se sfiiesc să spună orice.

    Dacă nu suporţi astfel de calizăţi nu poţi fi om politic.

    Şi încă o duzină.

    RăspundețiȘtergere