duminică, 20 mai 2012

Războiul plagiatelor

ElZap

Aşadar a mai apărut un plagiat. Al doamnei Laura, se înţelege. Ăsta e la vedere, că în spatele cortinei nimeni nu ştie câte plagiate sunt.

Ciudat războiul ăsta. Seamănă cu încăierarea unor dulăi, când stăpânul le aruncă un ciolan. Ca să fie clar, lupta se termină atunci când ciolanul ajunge unde trebuie.

Nimeni nu vrea să ştie ce s-a întâmplat cu plagiatul domnului Mang, după cum nimănui n-o să-i pese după ce doamna Laura va lăsa ciolanul de procuror. Poate că ei, combatanţii taberelor, se vor întâlni la o halbă de bere, ca în scrierile lui Caragiale. Pupat toți piața endependenți şi-atât. Punct. Războiul s-a terminat.

Prea seamănă arma asta a plagiatelor cu cea a colaboratorilor. Şi acolo, nişte personaje cu gura mare au fost lăsate în pace după... După ce au lăsat ciolanul pentru tabăra duşmană.

Ba se termină şi zarva în care sunt acuzaţi de corupţie unii sau alţii.  Ce dacă au furat? Au dat ei cota parte din hoţie şi celor care îi aleargă prin mass-media? Păi dacă au dat-o se zice că s-a terminat răzbelul.

Şi totuşi...

Plagiatele rămân, ba chiar se multiplică. Cei ce sunt cu un ochi la ciolan, le trec pe răboj. Nu se ştie niciodată ce ajunge autorul, plagiatorul. Şi-atunci "pac! la Răsboiul", vorba lui Nenea Iancu. Şi dacă se multiplică nu mai e loc de concurenţă loială, că până scrii tu o lucrare muncită, plagiatorii îţi toarnă o căruţă de lucrări. Şi toate "originale".

Şi examinatorii? Ei pe unde sunt? Păi dumnealor se pare că închid un ochi. Poate îi închid pe amândoi. Depinde de suma pusă în joc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu