duminică, 24 iunie 2012

S’il vous plaît


ElZap

Nimic nu mai facem ca lumea. Asta cam de pe când au început să bântuie pe la noi unii ce-şi ziceau "Sans Frontières".

Doctori, jurnalişti, avocaţi, ruşi, albanezi, oameni cumsecade (mai rar) şi niscaiva hoţi, pedofili şi istorici. Toţi ăştia erau "Sans Frontières" şi umblau pe la noi ca vodă prin lobodă, iar când plecau acasă nu plecau cu mâna goală, că aşa e bon ton în a lor Beau Monde.

Trecând peste aceste amănunte, cerşetorii noştrii nici măcar nu ştiu cum să se adreseze civilizat gazdelor primitoare. Bunăoară, deşi ei sunt tot cam "Sans Frontières" li se adresează cu "S’il vous plaît".  Păi e normal să se înjosească în aşa hal, când ei sunt la ei acasă? În "Casa comuna europeană”.




Şi de ce se limitează doar la găinării, la mărunţişuri?

De ce nu saltă şi ei Turnul Eiffel în cârcă să-l aducă la noi? Să-l planteze aşa ca amintire în faţă la Casa Poporului? Fără umilitorul "S’il vous plaît". Ce, ei au cerut cuiva voie când au săltat obeliscul şi l-au adus la ei? Stă şi acum în Place de la Concorde, ca să ştie lumea cine-i stăpânul.

În lumea bună nu se poartă chestii de-astea. Acolo se bombardează, se ocupă şi se fură porceşte.

Dar noi nu suntem capabili de nimic. Noi n-am fost în stare să ne cumpărăm pe banii altora un Leonardo da Vinci, care să ne înveţe că linia dreaptă a fost inventată ca să aşezăm geamurile palatelor cât de cât estetic, că până la el şi la meşterii cu care a venit toate palatele de pe Valea Loarei erau construite în stilul Pişatul Boului. Şi aşa au şi rămas până în ziua de azi.

Io zic că fraţii noştri din ginta latină, mai bine aţi face ciocul mic şi aţi trece la treabă, instruindu-ne concetăţenii, fie ei şi de etnie romă, cum se palmează nişte lucruri în mod eficient.

S’il vous plaît!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu