joi, 2 februarie 2012

Laboratorul demenţei


ElZap

Nu orice individ ar trebui să aibă dreptul să intre în laborator. Omenirea a plătit un tribut prea mare pentru că unii s-au jucat cu chestiile alea despre care nu ştiau ce pot face. Poţi face o experienţă, dar asta nu te scuteşte nimeni de obligaţia de a da socoteală dacă rezultatele sunt dezastruoase.

Văd unii tot încearcă şi tot mai vor. Încearcă sau se prefac că încearcă.

Pe când unul era doar primar peste urbe şi nu făcea nimic zicea că experimentul are nevoie de o altă baterie de sfetnici. Poate o baterie de vin, că nu i-au ajutat la nimic sfetnicii care i-au fost daţi prin generozitatea sau prostia oamenilor.

Acum omul, ajuns în fruntea statului, o ţine tot pe-a lui. Omul vrea să încerce.

Încearcă votul uninominal, i se dă. Nu iese, sau n-o să iasă. Vrea parlament unicameral i se dă şi asta, sau e pe cale să i se dea. N-o să iasă. A încercat omul şi cu ţepele. Deocamdată n-am văzut unul care să fi fost măcar înţepat.

Se plimbă unii pe la puşcărie cam cum se plimbau pionierii pe la Doftana. De rămas nu rămâne niciunul. Puşcăriile astea sunt ca nişte mănăstiri unde bagi banii pentru indulgenţe. Domnul te absolvă de păcate. Odată absolvit o poţi lua de la început ca pe vremea lui Rasputin. Curată vrăjitorie cu alai de procurori, poliţişti, judecători şi ce-or mai fi. Păi de-ai zice fiecare că are încredere în justiţie. Ştiu ei ce ştiu.

Acum behăie ceva de comunism. Prea e comunism pe la noi şi de aia nu merge treaba. Corupţie nu-i, că se împleticesc autostrăzile pe la noi mai ceva decât prin Japonia. Nu mai vorbesc de bani. Nababul tot nabab. Bagă mâna în pungă şi dă. În punga noastră se înţelege.

Nu contează că de 22 de ani noi tot vindem şi demolăm. E vorba doar de un experiment, nu-i aşa?

Îmi amintesc de bancul ăla cu cele trei fire de păr ale moşului rătăcit prin frizerie. Îmi vine şi mie să urlu ca bietul moş:

- Pe ăsta lasă-l dracului vâlvoi. Lasă-l şi pleacă dracului de-aici.

Ăsta dacă mai face niscaiva experimente sare laboratorul în aer. Până una alta lucrezi cu oameni nu cu nişte cobai!

Oare?


2 comentarii:

  1. Se încăpăţînează şi experimentează. Chiar dacă a distrus tot ce se putea. A mai rămas cîte ceva pe ici, pe colo. Trebuie să îngroape tot.
    Trebuie ajutat să ajungă neapărat la Jilava, să experimenteze şi acel mod de trai...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Matilda
    E pregătit laboratorul? Ar trebui să fie cam mare.

    RăspundețiȘtergere