luni, 26 noiembrie 2012

La ce vă buluciţi?


ElZap

La ce daţi năvală pe la casele oamenilor cu tot felul de mărunţişuri?

Vreţi să ne faceţi fericiţi!
Ştim asta. Ne-o tot spuneţi de douăzeci şi ceva de ani. Ne-a intrat melodia asta în cap. În timp ce noi ne-am împuţinat cu câteva milioane, de parcă am fi trecut prin cine ştie ce cataclism, guşile voastre sunt tot mai proeminente şi tot mai convingătoare.

Mereu aţi fost învinşi de sistem, ca şi cum n-aţi fi ştiut la ce luptă crâncenă vă duceţi. Sau poate chiar voi sunteţi sistemul, în întregime sau doar o părticică din el.

De grija fericirii noastre, v-aţi făcut luntre şi punte şi aţi pus în braţele oricărui nemernic tot ce mai aveam prin bătătură. Când mergeţi să vorbiţi cu cei de la Înaltele Porţi, intraţi pe sub uşă, taman ca un preş jegos sau ca o piftie ajunsă din greşeală în plină vară.

Tupeul vostru nu are limite! Abia v-a înţărcat cine v-a înţărcat de la vaca aia care e numai piele şi os de cât aţi supt-o, că şi începeţi să răgiţi că vă e foame. Vouă foame? Ştiţi voi ce e aia foame? Urlaţi că habar nu aveţi cine este vinovat de catastrofă, ca şi cum nu aţi avut în mână toate pârghiile ca să îndreptaţi lucrurile. Cine v-a oprit să-i azvârliţi în ocnă pe pungaşi, pe escroci şi pe nemernici? Din toate ţepele cu care v-aţi lăudat, singuri noi suntem cei ce am luat ţeapă. Unde aţi fost în toţi aceşti ani?

Ce-i circul ăsta de operetă? Nu se vede că formaţi un partid unic?

Nu vă mai daţi brânci, că mai e ceva de furat. La îneput aţi dat vina pe Împuşcatul. O fi avut şi el multe păcate, dar cel mai mare păcat a fost că nu ne-a lăsat să trândăvim ca să nu vă rămână vouă decât praful de pe tobă. Să crăpaţi de foame de-adevăratele.

Chiar dacă aţi ras cam tot ce era de ras, mai e ceva de vândut. Vă sticlesc ochii când vă uitaţi la viitorul acestei ţări. Şi ăsta e un bun valorificabil. Se pot vinde bogăţiile de sub pământ, că pe deasupra a rămas pustiul. Şi câte nu se mai pot vinde!

Doar pe voi nu vă vinde nimeni. Pe voi doar vă cumpără.

Ieftin, îngrozitor de ieftin. Cam cum se cumpără damele din Amsterdam.

Alea din Red Light District.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu