duminică, 30 ianuarie 2011

Mumiile şi democraţia

ElZap


Stau şi eu... tot ca prostul şi-mi dau cu capul de pereţi.

Capul prost, aşa cum îl ştiţi nu vrea să mă ajute în niciun fel.

Păi, judecaţi şi voi, cum vine chestia asta cu mumiile şi democraţia? Sau cu dictatura, că-i tot aia? Văd de pe fluxurile de ştiri care umflă pânzele de păianjen ale netului şi ale democraţiilor, că oamenii au ieşit în stradă. În stradă, aşa cum li s-a cerut probabil. Cum se face însă că au ajuns din stradă taman în muzeu?

Poate că s-au rătăcit sărmanii, de la gazele lacrimogene. Poate că au confundat ieşirea ţării din dictatură cu intrarea lor în muzeu. Un fel de oişte-n gard, cum ar fi spus ţăranii pe la fierăria lui Iocan.

Poate că au vrut să vadă întâi de toate cum se făceau revoluţiile pe vremea când se construiau piramidele, că fără doar şi poate şi atunci erau revoluţii.

Poate că au fost curioşi să ştie ce era în capul celor două mumii ce le-au ieşit în cale, ca să deducă ce este în capul celor pe care vor să-i răstoarne de la putere.

Poate că au confundat Cairo cu Bucureştiul, şi Cairo's Egyptian Museum cu Muzeul de Artă al RSR. Sau cu Biblioteca Centrală Universitară, unde s-au pus pe cetit cu tunurile de pe tancuri. Acum pricep eu de ce unul spiroi de frunte a trebuit să le taie ălora ţevile. Cică sufereau tancurile de miopie. Sau de prezbitism? Totul depinde de unde privim revoluţiile. Chestia asta nu ne-o poate lămuri decât badea Caramitru, că el a ajuns ministru la cultură post-fatum.

Poate că au avut de făcut o completare la filmul acela din Bagdad. The Looting of the Iraq Museum, Baghdad: The Lost Legacy of Ancient Mesopotamia de poate fi văzut pentru o sumă infimă pe Amazon:















Ce mare brânză şi muzeul ăla. Nişte oale sparte, ca să-l parafrazez pe un cunocut consiler prezdenţial când vorbea de vase. De vasele României, se înţelege. La ce le trebuiau cioburile alea irakienilor, că oricum acum nu au ciorbă să pună în ele? N-au ciorbă, dar au democraţie! Măcar de-ar avea un Avramescu care să-i lummineze şi pe ei cum vine treaba cu vasele.

Măcar de-ar fi ştiut şi sumerienii, akkadieni sau cine-or fi fost vinovaţi, ca să nu fi pus niciodată de-o Mespotamie. La ce ne trebuia nouă aşa ceva? Nu era mai bine dacă rămâneam analfabeţi? Şi noi, dar şi Avramescu, că tot nu s-a ales mare scofală de isprava lor.

Mergând pe Nil în sus, nu era mai bine dacă mumiile alea nu se apucau de prostii? Ce le-au trebuit lor piramide? Oricum, timp de milenii nu le-a văzut nimenea. Nu le-a văzut că oamenii erau ocupaţi cu alte prostii. Nişte movile, acolo, cum ar spune înţelepţii zilelor noastre. Noroc cu bunul nostru Eiffel care s-a pus pe ridicat turla aia din Paris. Abia atunci şi-au dat seama că turla e niţel mai înaltă decât piramidele. Mai înaltă, dar nu mai lată.

Oare câte muzee or fi existând pe mapamond? Mă întreb şi eu ca să deduc de aici câte revoluţii mai avem de înfăptuit în acest plan cincinal. Oare cine este Ministrul Culturii azi? Că el ne-ar putea lămuri precis. Măcar la PORCSALMI Bálint, şeful de cabinet al ministrului de-am putea ajunge.


6 comentarii:

  1. Carevasazica, ElZap,poa'sa fie si mai rau de atat. Am putea -la o adica- s-o dam intr-o noua revolutie, un razboi civil sau o dictatura militara.

    RăspundețiȘtergere
  2. @zazania

    Păi, eu cred că am şi dat, dar nu ne dăm seama. Am dat cu oiştea-n gard.

    Lasă că au tot timpul să-şi dea seama cei ce vin după noi, că datoria nu-i a noastră, nu-i ... şamd.

    De dat nu dăm noi, că nu suntem aşa de iuţi din fire. Vreau să zic că nu dăm de capul nostru, ci doar dacă e ordin de la Vodă, cum se auzea prin Răscoala lui Rebreanu.

    Eu cred că nici alţii, mai dăştepţi decât noi, nu s-au revoluţionat aşa de capul lor. Bănuiesc că revoluţiile astea se fac cu socoteală, trebuiesc gândite profund prin toate cancelariile lumii. Cam cum s-a întâmplat mia peste tot.

    Circul se poate. Circul îl suportăm noi, că suntem cumsecade.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, revolutiile se pun la cale in cancelariile lumii dar mortii sunt intotdeauna ai nostri.
    Si bibliotecile care ard.Si piesele de patrimoniu , distruse. Egiptenii- biete papusi trase de sfori...Imi pare atat de rau ca n-am apucat sa vad piramidele si Sfinxul!

    RăspundețiȘtergere
  4. @zazania

    Grăbeşte-te că poate le mai prinzi la locul lor.

    Altfel s-ar putea să mergi prea departe ca să le vezi. Că de când cu tehnologia asta modernă, orice e posibil. Să nu o ia din loc cum s-a întâmplat cu Obeliscul din Luxor.

    Îţi dai seama ce greu ar trage alea la cântar când vor fi... "tezaurizate". Alea nu sunt hârtie de doi lei.

    http://www.professorfekete.com/articles/AEFPension1x.pdf

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha, obeliscul...
    Cica francezii le-au dat egiptenilor ,la schimb, un ceas stricat:))

    RăspundețiȘtergere
  6. @zazania

    Tot e bine. Legendele (oare sunt doar legende?) spun că insula Manhattan a fost cumpărată p un pumn de mărgele de sticlă.

    Şi Biblia ne aminteşte că Esau şi-a vândut dreptul de întâi născut pe un blid de linte.

    Învingătorii sunt cei care stabilesc preţul corect. Tot ei stabilesc şi cine are sau nu dreptate, ce este democraţia sau dictatura.

    ŞAMD, ŞAMD.

    RăspundețiȘtergere