miercuri, 18 ianuarie 2012

El Comandante


ElZap

Oribile fapte! Aşa spune lumea despre comandant.

El zice că nu-i chiar aşa, că el ar fi salvat mii de vieţi, că el ar fi fost aruncat într-una din bărcile de salvare de unde n-a mai putut scăpa. Comandantul ăsta măcar zice ceva, că dacă nu zicea nimic era dat dispărut. Alţi comandanţi tac. Tac de câteva zile. Tac şi când sunt chemaţi la comandă. Ei vorbesc doar când nu sunt întrebaţi.

Şi totuşi, comandantul acela conducea o navă, nu o ţară. Nava aia s-a înclinat puţin şi au murit nişte oameni. Asta-i rău, dar când ţara nu se mai înclină, când ea stă cu susul în jos, când pasagerii nici măcar nu ştiu la cine să strige după ajutor, asta-i mult mai rău.

Ştiu că sufăr de o boală numită naivitate, că mi se par anormale nişte lucruri care sunt văzut normale de nişte comandanţi aburiţi. Ştiu însă că pe alte meleaguri, naivitatea asta e o normă, iar dacă comandantul este dat lipsă la apel el poate răspunde cu capul.

Comandantul acela a fost arestat. La domiciliu. Deocamdată. Dacă se va dovedi că putea să sară din barcă îndărăt pe vasul înclinat, el va schimba domiciliul. Poate cu el şi o parte din echipaj.

De Francesco Schettino vorbesc. El era totuşi comandant şi avea un vas. Nu comanda o flotă, că nici el nu o avea pe-a lui personală.

Să vedem ce o să aducă zilele ce vor urma. Deocamdată e tăcere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu