miercuri, 18 ianuarie 2012

Solicitare


ElZap

"Ehei, în cazul ăsta nu-i aşa de simplu cum crede lumea!"

Aşa ar fi spus nenea Matache Măcelarul, dacă l-ar fi pus cineva să măcelărească graiul neamului.

Păi judecaţi şi dumneavoastră, ce se întâmplă dacă o colegă îţi cere creionul roşu? Întâi o pui să lămurească ce anume vrea, că una e să-ţi ceară un creion care e roşu dar scrie albastru şi cu totul alta e să-ţi ceară un creion verde cu vârful roşu.

Aici totul se reduce la amiguitate, iar unde-i ambiguitate nu-i preciziune, ca să zic aşa.

Dacă îţi face precizările de rigoare poţi s-o întrebi ce lungime trebuie să aibă creionul, că doar n-o să ghiceşti tu la ce vrea ea să-l folosească. Poate că nu vrea să sublinieze erorile gramaticale din scrisorica de amor pe care tocmai a primit-o după 365 de zile de la un june copt. Poate că ea vrea să amestece zahărul pe care l-a pus cu delicate gesturi în cafeluţa aburindă. (Am auzit eu că unele au cerut să li se repare unitatea CD de la calculator ca să aibă pe ce aşeza ceşcuţa.)

Până se face seară mai poţi s-o întrebi dacă vrea ca creionul să fie cu vârful tare sau moale, dacă nu doresşte cumva un creion pentru inscripţionat CD-uri, sau unul pentru aranjat sprâncene, nas, urechi, gât şi ce-ţi mai tece prin cap.

După ce epuizezi subiectul "creion", poţi s-o întrebi dacă vrea să se mărite cu tine. Bănuiesc că nu ai de gând să treci la fapte, că nu se poartă în ziua de azi.

Tu îi zici aşa ca să amplifici ambiguitatea. Dacă ţine e de bine, dacă nu ţine treci la alt subiect.

Ai putea să o ataci cu o propunere mai puţin decentă de genul:

- Nu te supăra dragă, vrei să te mângâi?

Vezi şi tu cum ridică ambiguitatea.

Dacă nu reuşeşte, o trimiţi la lema lui Yehoshua Bar-Hillel. Ştie ea de ce.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu