sâmbătă, 14 ianuarie 2012

La palat in poartă


ElZap

Valurile au un curs imprevizibil. Tocmai de acea nu e bine să te joci cu ele. S-ar putea să se întoarcă împotriva ta.

Succesurile cu care ţi-ai poleit o cariera butaforică plină de minciuni se pot întoarce împotriva ta, pe aceleaşi valuri pe care ai fost înălţat când navigai pe ape tulburi.

Şi domniţa? Păi domniţele nu merg la orice fel de luptă. Uneori mai pleacă, dar la braţ cu altul. Mira-m-aş să nu spună că ai fost violent cu ea, că ai fost zgârcit, nemernic, sau mai ştiu eu cum. E o prostie să-ţi laşi soarta pe mâna domniţelor, oricât de blonde ar fi ele.

Nici oştirea s-ar putea să nu te mai asculte, oricât ai suna din corn. Oştenii, mai ales când sunt nişte mercenari care aşteaptă mereu să le asiguri punga plină, te părăsesc taman când ai mai multă nevoie de ei. În fond ce ar mai avea de supt? Nu m-ar mira să-i vedem întorcându-ţi spatele, cum i-au făcut lui Ceauşescu. Istoria ne spune că nu numai lui. Nici Brâncoveanu n-a avut o soartă mai bună când a fost surghiunit de Înalta Poartă.

Avea unul Daniil o vorbă, de care trebuia să fi auzit:


"Doamne! tu ai dreptul a schimba-n mormânturi
Pentru neatârnare, oameni și pământuri;
Dar nu ai p-acela ca să-i umilești!
Poți ca să îi sfarâmi; dar nu să-i robești!
Dacă mâna-ți slabă sceptrul ți-o apasă,
Altuia mai harnic locul tău îl lasă!
"


Păcat că n-ai ţinut seama de ea. Să vedem ce-o să zică cel ce o să vină, că cei ce or să vină nu cred că vor zice de bine. Nu numai de tine, dacă asta te încălzeşte cu ceva, că bag seama că acolo unde mergi o să fie multă căldură.

Se zice că pe la noi nici măcar nu se poartă Purgatoriul, aşa că nu-i bine că te-ai jucat cu focul. Dacă te-ai jucat, trebuie să ţii seama de vorbele ăluia care-şi zicea Dante:

"Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu