sâmbătă, 15 decembrie 2012

Escroaca


ElZap

Mi s-a întâmplat cu ceva ani în urmă. Mi s-a întâmplat şi mie cum i se poate întâmpla oricărui om care s-a născut cu un handicap. Cu handicapul de a fi excesiv de naiv.

Naivitatea e o boală de care nu te vindeci, fie că faci, fie că nu faci şcoală. Naivitatea e o boală ce nu poate fi confundată totdeauna cu prostia. Prostia presupune că nu pricepi ce se întâmplă în jurul tău, pe când naivitatea presupune că te încăpăţânezi să crezi în cei din jurul tău, chiar dacă unii nu merită încredere nici cât o ceapă degerată.

Am avut încredere într-o individă pe care nici măcar nu o cunoşteam. Am avut încredere să-i dau pe mână o sumă de bani a cărei mărime nu cotează. Nu credeam o iotă din ce îmi îndruga, dar am vrut să-mi demonstrez pentru a mia oară că nu toţi indivizii sunt în mod necesari şi oameni. După câteva secunde am văzut-o cum aleargă din ce în ce mai tare, cu capul sucit în spate ca să se asigure că a prins destulă distanţă. O priveam cu dipreţ şi milă. Câştiga o sumă neglijabilă, dar pierdea statutul de om. Alerga de acest statut.

Mi se părea că văd în femeia aceea o imagine stilizată a celei mai urâte meserii pe care omenirea a inventat-o: politica.

De atunci nu mai cred în nimeni şi în nimic. Nu cred, dar continui să fiu naiv.

Spuneam cu câteva ore înainte de a se încheia votul acela surd ce mi-a căzut în cârcă, că nu cred în vot. Nu credeam, printre altele, pentru că mi se părea că unii îmi cer să le dau votul pentru ca ei să alerge cu capul întors în spate pentru a-l negocia. Cu oricine. Poate inclusiv cu cei împotriva cărora am votat. Inclusiv cu cei ce erau excluşi sub jurământ de la orice negociere.

Iată de ce zic că pot fi naiv, fără să mi se tocească neîncrederea în unii oameni.

Cât despre vot, văd că oriunde ai pune ştampila aia murdară, el ajunge acolo unde trebuie. Partidul unic e o certitudine de nezdruncinat. Un partid care seamănă tot mai mult cu un monstru cu mai multe capete. Tu pui ştampila pe unul din ele, iar el ajunge în burdihanul lui veşnic nesătul.

Al dracului şi democratura asta.




5 comentarii:

  1. Nu eşti nici singurul şi nici cel mai mare naiv.
    Ne apropie, dar ne şi încurcă faptul că urâm politica şi pe politicieni. Altfel, am putea face un partid al naivilor. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ifim, poate nici macar nu e o idee rea! Incercam?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred că mai e nevoie, că nimeni nu o să ne recunoască.

    Dacă s-ar întâmpla asta în mod sigur unii s-ar aduna în vreun garaj şi ar fi vizitaţi de mai marii lumii sau de trimşii lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te pui cu ditamai interesul naţional? Nici să votezi negativ nu mai poţi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Că a fost un vot negativ e clar, dar "enteresul" e în altă parte. Eu aşa zic. Ca mai totdeauna. Vătaful mai trebuie să stea o vreme până se limpezesc lucrurile şi noi rămânem în fundul gol.

      Ștergere