vineri, 17 iulie 2009

Mai bine prost împreună cu partidul decât deştept împotriva lui

ElZap

Habar n-am cât de deşteaptă este Ecaterina Andronescu.

Am însă o vagă bănuială că e cu ceva mai deşteaptă decât mulţi politicieni puşi pe făcut gargară cu zeamă de prostie.

Am o vagă bănuială că prin ceea ce a făcut în ultimele zile, a zgândărit furnicarul infect al celor puşi pe făcut bani pe seama prostiei şi a lenei loazelor, ce doar pretind că au terminat un liceu şi sunt dornici să fie musai studenţi.

De fapt ce a făcut doamna ministru aşa grav? A arătat cu degetul spre Universitatea Spiru Haret, acest colos care are peste 300000 de studenţi, cam de cincisprezece ori mai mulţi studenţi decât Universitatea Harvard. Două treimi din studenţii acestei ţări sunt studenţi la Spiru. Un imens aspirator de prostie şi poate şi de bani.

Acest colos, am impresia că este pe primul loc în lume, dacă ne luăm după numărul de studenţi, în timp ce nicio universitate din România nu se află printre primele 500 de universităţi din topul Shanghai.

Orice neisprăvit, care a terminat gâfâind o biată şcoală de arte şi meserii, care abia sloveneşte un text, se repede în braţele acestui mamut care îi înşfacă ca un nesătul plicul cu bani, îi bagă în teşchereaua lui soioasă, promiţându-i, ba chiar oferindu-i în schimb o diplomă.

Nu ne îmbătăm cu apă chioară, crezând că este unicul rău al învăţământului din România. Poate că lupta se dă tocmai pentru a lăsa o bucată de caşcaval şi altor universităţi de acelaşi nivel profesional. Şi numărul acestora nu este mic.

Toată lumea însă se aştepta ca să se spargă buboiul, odată cu ieşirea la rampă a doamnei ministru.

Toată lumea se aştepta ca degetul arătător al ministrei să se îndrepte şi spre alte “particulare” de-astea, ba chiar şi spre unele universităţi, academii, şi alte tâmpenii cu blazon de stat sau particular.

Toată lumea se aştepta să se pună ordine în liceele acelea care, urmând exemplul particularelor, oferă diplome de bacalaureat livrate direct la domiciliu, făcând să crească masa critică a analfabeţilor cu diplomă.

Toată lumea se aştepta să se termine odată cu umilirea unui număr din ce în ce mai mic de elevi şi studenţi, care chiar învaţă pe bune, dar se văd descurajaţi de succesurile colegilor lor tâmpi şi leneşi ajunşi peste noapte unde nici nu te-ai gândi.

N-a fost să fie aşa. Un monstruos mecanism s-a mobilizat întru apărarea prostiei naţionale. Acum acest mecanism atacă în glisadă, din toate părţile. El îşi apără cu disperare beizadelele, pe care nu a reuşit să le convingă că şcoala e mai folositoare decât cârciuma, că se poate câştiga o diplomă în mod cinstit.

Lumea acesta de grotă urlă, asemenea unui animal de pradă rănit, fără să-i pese că prin deciziile pe care le influenţează aruncă în haos atât de puţinul învăţământ ce ne-a mai rămas. Mare parte a ceea ce numim noi învăţământ este de fapt o afacere spurcată.

Prostănacii produc la rândul lor alţi prostănaci.

Un fel de partid unic, cu ramificaţii invizibile în toate partidele de stânga, dreapta şi retur, şi-a aliniat batalioanele de asalt pentru atac. Mâine vom vedea cum ultima redută a învăţământului românesc se va prăbuşi cu zgomot, iar prin praful acestei măreţe victorii, va mărşălui victorioasă mulţimea de prostănaci.

La capătul acestui marş măreţ, va răsuna poate Gaudeamus Igitur, cântat în playback de generaţia dezastrului total. Bănuiesc că de gâtul lor va atârna o diplomă pe care va scrie un text, pe care posesorii nu vor putea să-l înţeleagă. Poate nici nu vor fi în stare să-l citească.


25 de comentarii:

  1. Sper ca ministerul educatiei sa dea faliment si sa lase invatamintul celor care le pasa. Companiile care vor angaja pe cei cu diploma vor fi cei care vor hotari daca sa recunoasca diplomele de la USH sau alte universitati. Nu e treaba ministerului sau altora.

    RăspundețiȘtergere
  2. Recitesc ultimul paragraf...
    "La capătul acestui marş măreţ, va răsuna poate Gaudeamus Igitur, cântat în playback de generaţia dezastrului total. Bănuiesc că de gâtul lor va atârna o diplomă pe care va scrie un text, pe care posesorii nu vor putea să-l înţeleagă. Poate nici nu vor fi în stare să-l citească."
    Nu-mi sună cunoscut, dar îm dă o imagine cunoscută.
    Unde am mai văzut eu o turmă de tâmpi tăcuţi, nereprezentând nimic?
    Într-un film vechi?
    Nu.
    Într-un film care n-a fost încă făcut.
    Din tabloul ăsta, Daneliuc ar face "Glissando II". Primul a fost despre dictatură. Ăsta ar fi despre dictatura prostiei.
    La primul sala stătea să plesnească de lume.
    Acesta ar rula cu sala aproape goală.
    Semn că filmul de-al doilea spune adevărul, ca şi primul.
    Diferenţe?
    Nu l-ar mai interzice nimeni. E democraţie, a căzut cenzura.
    Şi el s-ar juca la infinit, în deplină nepăsare şi libertate, fără spectatori, un faliment total.
    Pe ecran şi în realitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristinei...
    Supărată? De ce? Dacă cineva, unii, mulţi, au terminat Spiru pe bune, pot da la repezeală examenul ăla care le certifică diploma şi-şi pot vedea liniştiţi de viaţă.

    Să punem pe seama nervozităţii cele câteva mici erori din textul tău?
    1."sa lase invatamintul celor care le pasa."
    Corect era "celor cărora le pasă"
    2." Companiile care vor angaja pe cei cu diploma vor fi cei care vor hotari ..."
    Corect era "companiile [...] vor fi cele care"
    3."Nu e treaba ministerului sau altora."
    Corect era "sau a altora"
    Ai terminat Spiru? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @cristina

    Daca ministerul ii lasa in pace pe toti sa-si faca de cap, am putea spune ca nu mai e nevoie de nicio lege, deoarece fiecare si-ar face legea dupa cum il taie capul. In ultima instanta n-ar fi nevoie nici de scoala. Sunt cazuri de oameni mari fara prea multa scoala (Edison).

    Angajatorul nu se poate subtitui scolii. Lucrul acesta nu se intampla nicaieri.

    Nu mai vorbesc, ca uneori angajatorul poate fi chiar statul, caruia putin ii pasa ca omul nu stie nici macar sa vorbeasca corect. Vezi europarlamentarii.

    Mai sunt si angajatorii care sunt sunt legati prin fire nevazute de diverse perosoane cu influenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @renata

    Dictatura prostiei este mai periculoasa decat orice dictatura. Ea nici nu-si da seama de raul pe care-l face.

    RăspundețiȘtergere
  6. renata, poate sa fie nervozitate, dar poate sa fie si frustrare cind vad cum comunistii tin cu dintii sa mentina acelasi sistem in tara. Ministerul educatiei nu este autoritatea suprema care sa puna conditiile in care cineva se poate numi educat sau nu. Ca si-o iau ei, e altceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. ElZap, deci? Unde cineva face facultatea, acreditata sau nu, nu are importanta, nu? Daca ai cunostinte diploma devine o simpla foaie de hirtie.

    Cind ma refer ca facultatile private sa fie lasate in pace de catre cei din minister, vreau sa spun ca fiind private, ele au dreptul sa isi atraga ce profesori vor, sa puna ce cursuri vor...etc. Daca facultatea nu ofera o educatie adecvata, companiile vor afla si vor decide daca vor accepta respectivele diplome.

    Cunosc firme care accepta diplome de la anumite facultati dar nu de la altele. Iar daca universitatea respectiva vede ca nu ii sint acceptate diplomele din cauza numelui rau care il are, poate ca asa se trezesc cei din conducerea facultatii si angajeaza profesori buni si ofera cursuri de valoare. Altfel...vor da faliment.

    Piata libera trebuie sa-si spuna cuvintul...fara sa fie acoperita de vreun minister.

    RăspundețiȘtergere
  8. Până ce piaţa liberă îşi va spune cuvântul, aşa cum spui, noi ne vom trezi cu o armată de indivizi care doar îşi zic absolvenţi ai unei forme de învăţământ, fie el de nivel liceal, fie de nivel superior.

    Oamenii aceşti vor încerca să-şi justifice erorile comise de ei, sau vor da vina pe statul ce nu a fost în stare să pună capăt unor escrocherii.

    Ţi se pare normal ca România să aibă mai multe universităţi decât SUA, la o populaţie mult mai mică?

    Nu e ciudat ca o universitate să aibă peste 300000 de studenţi.

    Nu ţi se pare ciudat că la multe din aceste universităţi se intră şi se trece precum trece gâsca prin apă?

    Probabil că ai stat de vorbă cu studenţi ai acestor universităţi. Ce părere ai despre ei? Nu ai observat că ei sunt complet străini de materiile pe care pretind că le fac?

    Nu crezi că studenţii aceştia, care au reuşit să parcurgă gimnaziul şi liceul fără un minim efort în a se mobila cu cunoştinţe, acum fac exact acelaşi lucru la facultăţile astea, pentru ca mâine să-şi rezolve şi problema angajării, apelând la calităţi altele decât cele profesionale? O făceau şi înainte de 90, când după un an obţineau negaţia şi îi găseai prin institute de cercetare.

    Nu uita, că în orice loc din lume, această piaţă liberă este direcţiontă oarecum de marile centre de cercetare şi de învăţămâmt care nici vorbă să lucreze ca în junglă.

    Prin extrapolare, dacă piaţa liberă ar regla totul, n-ar mai fi nevoie nici de legi, nici de poliţie, nici de puşcării.

    De ce nu a reglat la noi până acum piaţa liberă această evoluţie care seamănă cu o tumoare?

    De aproape douăzeci de ani se plăteşte prostia, atât la stat cât mai ales la particulare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu spun ca piata libera trebuie sa regleze totul. Legile pentru viata si libertatea omului trebuie sa existe.

    Sint de acord ca multi care termina o facultate nu stiu nici sa vorbeasca corect, dar sa mai si scrie. Este un cerc vicios. In tarile mai civilizate, companiile serioase nu angajeaza pe nimeni cu o diploma fantoma. De ce si-ar toci coatele prin clase daca studentii stiu ca statul va avea grija de ei cumva?

    Nu cred ca Romania are mai multe universitati decit America, dar asta nu este relevant. Daca sint scoli bune, cui ii pasa?

    Ceea ce ma deranjeaza pe mine este ca ministerul educatiei are monopolul asupra educatiei si numai standardele lor sint cele corecte. Dupa cum se poate vedea, sint multi care ies cu stampila lor, dar prosti sau needucati. Nu este asta o dovada destul de serioasa ca ar fi timpul ca ministerul sa se autodizolve?

    RăspundețiȘtergere
  10. Cristina, habar n-am pentru ce sau cine pledezi tu, dar ...
    Min. Ed. nu se poate dizolva. Bun sau rău, rămâne singurul for care acreditează instituţii de învăţământ.
    Programa şcolară nu poate fi stabilită după criterii şi opţiuni personale ale rectoratului unei facultăţi. Există nişte condiţii şi cerinţe care răspund unei norme.
    Conform celor susţinute de tine poţi să dai diplomă de inginer chimist unuia care n-a studiat chimie în facultate, fiindcă aşa a decis patronatul facultăţii, că se studiază la ei alte discipline.
    În mod normal, specialistul trebuie să fie şcolit conform aceluiaşi standard.
    Aşa cum un medicament e fabricat cf. standardelor GMP,indiferent de care i-ar fi producătorul, tot aşa si un absolvent de şcoală trebuie să corespundă unui standard unic, indiferent ce facultate i-a eliberat diploma.
    Învăţământul românesc actual este dezastruos, şi la stat, şi la particular.
    Azi, hemoragia asta de impostori cu diplome încă nu e dramatică. Peste 10-15 ani, când generaţiile de specialişti vor fi aproape complet înlocuite cu ăştia noi, va fi un dezastru.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cristina

    Piaţa liberă, ruptă de orice reglementări, aşa cum se doreşte a fi implicată în problema învăţământului este o utopie. Nicăieri, nicicând piaţa libera nu a acţionat singură. Altfel n-ar fi restricţii la consumul de alcool, de tutun, de droguri.

    Cât priveşte libertăţile omului, trebuie să obsevăm că omul nu poate avea mai multe libertăţi decât este el capabil să le gestioneze. Nu orice om are voie să poarte armă, mai ales anumite tipuri de arme, să consume anumite tipuri de substanţe, să acţioneze asupra libertăţii altor oameni.

    Dacă ar fi adevărat că la noi firmele nu ar angaja un tânăr numai pentru că are o diplomă, numărul de tineri care solicită diplome degeaba, ar fi scăzut.

    Realitatea este că mulţi tineri au aranjat un loc şi au nevoie de diplome pentru a acoperi locul ocupat.

    Dacă ministeul nu trebuie să elaboreze standarde care să fie respectate de universităţi atunci cine ar trebui să le elaboreze? Ar trebui ca universităţile să acţioneze absolut independent?

    RăspundețiȘtergere
  12. A tăcut Cristina!
    Cred că TU ai speriat-o! :)
    Întotdeauna pui întrebări incomode. :))

    RăspundețiȘtergere
  13. renata, eu pledez impotriva comunismului. Comunismului in idei si fapte. Da, bun sau rau, Min. Ed. va ramine, pentru ca atita timp cit ideile comuniste sint prezente, nu se va dizolva. Foarte rau daca programa scolara nu poate fi stabilita de facultate. De acea Romania nu are universitati in Top 500.

    Sa luam exemplul Americii, pentru ca ne putem uita la Harvard, Yale, Stanford, etc. Toate aceste facultati isi stabilesc singure programa, isi angajeaza ce profesori vor si accepta ce studenti vor. Pe diploma studentilor lor nu exista stampila Min. Ed. De ce sint mai renumite decit orice alta universitate din RO?

    Cum se explica ca de cind a luat fiinta Min. Ed. in America, educatia in scolile Americii este din ce in ce mai proasta? De ce facultatile si universitatile, care nu sint sub aripa Min Ed, sint renumite in lume?

    Da, universitatile private ar trebui sa actioneze absolut independent.

    PS. Cind e vorba despre educatie, nu ma sperie nici o intrebare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cit priveste libertatile omului, sint anumite reguli ca sa nu puna in pericol viata altor oameni. Dar individual, in privat, fiecare om are dreptul sa ia ce substanta doreste...etc. Nu la asta ma refer.

    Ma refer la dreptul omului sa mearga la ce facultate vrea, sa primeasca ce educatie doreste, sa mearga sa lucreze unde doreste, (nu unde e repartizat) etc., fara sa fie nevoie de aprobarea unui minister.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ei, Cristina...
    Mă opresc la un singur rând de-al tău. Omul nu lucrează unde doreşte, ci acolo unde este acceptat.
    Ca să lucrezi exact unde doreşti, trebuie să fii un împuţit de tip genial, şcolit la o facultate aproape comunistă, care ia indicele "prezenţă la curs" drept criteriu de a fi sau nu primit în examen.
    Eu am terminat o facultate comunistă, mă răţoiam împotriva opţiunii profesorului de-a face prezenţa la curs şi azi, după 25 de ani, când mă lovesc de întrebarea absurdă a vreunui pacient, că de ce aşa şi nu aşa, când văd că-i dau un răspuns satisfăcător care vine de sub maldărul de naftalină temporală, direct din gura acelui profesor care ne voia prezenţi la curs, îi mulţumesc în gând fostului meu profesor mort de-acum, că s-a încăpăţânat, în mod stalinist, să mă oblige să vin la şcoală, altfel mă făceam de râs în faţa acestei gospodine sfertodocte, care pune întrebări fără răspuns pe Google.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Cristina

    1. Individual unui om care n-are discernământ (minor, bolnav psihic, etc.) i se pot impune restricţii serioase asupra consumului anumitor produse (alcool, tutun, droguri).

    În USA este interzis tinerilor sub o anumită vârstă să intre în localuri unde se consumă alcool.

    Cunosc cazul unui tânăr ce a fost legitimat într-un restaurant, doar pentru că părea a nu avea vârsta de 22 ani, iar cei ce abuzează au mari probleme cu legea. Sub o anumită vârstă un tânăr este poftit violent afară dintr-un local neadecvat.

    2. În strictă intimitate, e foarte probabil că oricine poate face ce vrea. Nimeni nu-l poate împiedica pe un individ să incerce să sară de la un etaj al unui zgârâie nori. Asta doar pentru că nu se poate intra în mintea lui. Mai târziu o să vedem.

    3. În toate ţările, inclusiv în România de azi sau înainte de 90, nimeni nu te oprea să mergi la ce facultate doreai. Problema este să ai cunoştinţele care să-ţi permită să urmezi acea facultate.

    Odată ajuns acolo, trebuie să urmezi un traseu care prin care să dovedeşti că poţi atinge anumite performanţe. Altfel zbori. Numai la noi, s-a ajuns în situaţia anormală, ca să închizi ochii unor profesori cu sume adecvate. Aici este marea problemă a învăţământului de la noi care trebuie rezolvată odată.

    4. Nici la noi nu este repartizat la o facultate nimeni. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat niciodată, cu excepţia unor perioade dubioase. (Există locuri rezervate pentru rromi!!)

    Nu ministerul repartizează pe cineva la o facultate!!! Asta de unde ai aflat-o?

    5. Cineva trebuie să stabilească anumite standarde de performanţă, pentru ca un grup de indivizi să poată pretinde că ei deschid o universitate.
    Altfel toţi cârciumarii ar fi rectori.

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, in RO asa este, omul merge sa lucreze unde are pile, cunostinte, etc. Din cauza ideilor comuniste.

    In tarile civilizate, insa, oricine are posibilitatea sa mearga sa lucreze unde vrea. Eu lucrez exact acolo unde vreau. Daca cineva vrea sa lucreze la NASA, de exemplu, va face cursurile si orice altceva este nevoie pentru a fi acceptat acolo. Statul este dator sa creeze circumstante care sa dea voie cetatenilor sa traiasca cum vor si sa faca ce vor cu viata lor.

    In rest, sa stea la o parte din viata lor!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu m-am referit ca cineva sa fie repartizat LA o facultate, ci DUPA facultate, au fost (nu stiu daca inca se practica)repartizari.

    Da, daca cineva nu este intreg la minte, (sau minori) se pot impune limitari. Dar altfel...


    Nu sint de acord ca standardele sa mi le puna un minister care habar nu are de visurile mele de viitor. Monopolul este destructiv oriunde este. Competitia intr-un anumit domeniu face ca acel domeniu sa infloreasca. Neghina este data la o parte.

    De aceea companiile care angajeaza neghina pe pile nu merg bine. La fel si statul, atita timp cit toate buruienile sint angajate. De aceea am zis ca e un cerc vicios. Daca oamenii cu diploma cumparata nu ar fi angajati, companiile ar merge mai bine si facultatile care ofera aceste diplome vor falimenta. Cerere si oferta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ca să poţi da neghina la o parte trebuie s-o iei din timp. Când e prea târziu te trezeşti cu lanul plin de neghină.

    RăspundețiȘtergere
  20. Si totusi, cum reusesc cei de la Harvard, Yale si Stanford sa tina neghina afara?

    RăspundețiȘtergere
  21. @Cristina

    Printr-o disciplină atât de severă, încât în România nici măcar nu ne-o putem imagina.

    Un student de la Stanford de exemplu, era cât pe-aci să ajungă la închisoare doar pentru un răspuns neadecvat dat unei colege, lucru pe care nu ni-l imaginăm în România.
    (aş putea să-ţi relatez dialogul pe care l-a avut!)

    La Harvard, în primul an se face un fel de practică la care noi am strâmba din nas. Poţi să-ţi imaginezi o domnişoară, studentă la Harvard, cărând vrafuri de cărţi dintr-un loc în altul, fără să comenteze?

    Când ajunge să tragă cursuri la xerox, să scaneze documente, sau să completeze părţi ale unor pagini WEB, se zice că a trecut la un stadiu superior.

    În SUA, există mecanisme ce stabilesc nivele minime de performanţă, fără de care o universitate nu poate funcţiona.

    Nimeni nu şi-ar permite să facă ceea ce se întâmplă la o universitate gen USH.

    Acolo statul se implică direct în treburile unei universităţi, prin acordarea sau retragerea unor avantaje (terenuri, dotări, impozite, etc.). Lucrul acesta nu este acceptabil la noi!

    Este adevărat că în USA poţi face echivalentul unui liceu de la noi fără mare bătaie de cap, dar accesul la marile universităţi, şi în mod special terminrea lor, e o sarcină extrem de dificilă.

    Cred că şi în Livonia, Michigan lucrurile nu sunt mai relaxate.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sint doua feluri de facultati: care primesc bani de la stat si care nu primesc. Cele care primesc bani au niste conditii. Sa primeasca un procentaj de minoritati, sa nu invete nimic ce apartine de religia crestina, si altele. Dar nici una dintre acestea nu are aprobarea ministerului in ce priveste diplomele. Fiecare facultate isi face programa cum vrea si gradueaza pe cine vrea. Intrebarea este: cum de facultatile bune din America nu dau diplome pe banda rulanta? Ca asta nu are nici o legatura cu statul.

    Cit despre universitatile care nu iau bani de la stat, acestea au dreptul sa invete orice, pe oricine si gradueaza pe cine vor. Statul nu are dreptul sa spuna un cuvint. Cum de nu dau diplome pe banda rulanta?

    Odata ce faci compromis cu statul, acesta iti impune anumite reguli, insa niciodata nu se amesteca la curriculum, niciodata nu se amesteca la numarul de aplicanti sau la numarul de graduati. Asta este problema cu USH si Min. Ed. Isi baga nasul intr-o facultate privata. Nu asa se creste nivelul educatiei intr-o universitate.

    In Livonia, Michigan, este la fel. Universitatile care nu primesc bani sint libere sa primeasca pe cine vor ei. Cele care primesc bani, trebuie sa aibe 20% de minoritari. Dar niciuna nu are probleme sa-si impuna programele care vor. Niciuna nu se plinge ca statul nu isi pune stampila pe diploma lor sau ca a anulat-o chiar dupa ce si-a pus stampila.

    RăspundețiȘtergere
  23. Treba e că statul îşi poate impune condiţiile într-un sens invers. Mai precis, statul sau un partid poate să ceară încălcarea unor legi:

    http://www.realitatea.net/geoana--doamna-andronescu-trebuie-sa-rezolve-problema-de-la-spiru-haret-astfel-incat-studentii-sa-nu-dea-examen-din-nou_566262.html

    RăspundețiȘtergere
  24. E gresit asa ceva...dar ce sa-i faci? Mai nou legile nu mai conteaza...sint facute ca sa fie incalcate, nu?

    RăspundețiȘtergere
  25. Evoluţia evenimentelor din ultimul timp arată că interveeţia partidului, este mai periculasă decât intervenţia statului.

    RăspundețiȘtergere