duminică, 13 decembrie 2009

Răsfoiala presei

ElZap

"Că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor”, ar fi cuvântat cronicarul Miron Costin în a lui "Predoslovie, adecă cuvântare dintăi de descălecatul ţărâi cel dintăi şi a neamului moldovenescŭ".

E de bănuit, că pe vremea cronicarului, trebuie să fi fost la mare căutare cărţile, dar de televiziuni sau internet bănuiesc că nu se auzise încă. Mogulii în mod sigur au fost, dar nu stăteau cu fundul pe mass-média, aşa că n-aveam cum să aud eu de la slujbaşii lor, despre pitorescul neam ţigănesc.

Noroc că îi avem în zilele de astăzi, că altfel cum era să am plăcuta zăbavă de a vedea la ambele televiziuni mogule, plăcute cronici despre ce şi cum vine treaba cu urmaşii a nu se ştie cui. Doar acest eveniment m-a împins pe mine spre răsfoirea internetului, a wikipediei şi a lui Ion Budai-Deleanu. Aşa am ajuns să scriu două-trei vorbe depre cum este văzută problema asta în presă.

Din pagină în pagină, ajung la cele ce urmează, pe care în lenea mea de duminică le redau cu copy/paste şi cu linkuri potrivite.

"Însă, iubite Pereo! în zădar fu toată cercarea mea, că nu aflai nici o urmă de adevăraţi strămoşii noştri, şi mă încredinţai, spre mâhnirea mea, cumcă ţiganii noştri şi la Eghipet tot aceiaş sunt ca şi pe la noi, adecă defăimaţi şi de toţi urgisiţi, ce nu vor să păzească nice o rânduială sau să să îmbunătăţeze cu năravuri mai polite sau să-şi lumineze mintea cu învăţături alese."

Ţiganiada:Prolog

"Cand au aparut in Europa Centrala, primii tigani se prezentau drept pelerini veniti din Egipt, intr-o calatorie de penitenta, pentru a face uitat pacatul stramosilor lor care nu il recunoscusera pe Iisus."

Originea ţiganilor, teorii contradictorii


Iar în cele din urmă, ajung la eruditul savant ce semnează cu ionion (un fel de negare a negaţiei bag seamă), care ne spune sentenţios:

"Propun crearea unui complex monumental in memoria turosr rromilor ucisi de-a lungul istoriei din motive rasiale. Sa fie construit la Bucuresti in loc de Catedrala Neamului."

Sigur ca da - rromii sunt o problema artificial creata de nazistii din lumea intreaga. de ionion

Omul propune, dar nu dipune.

După care urmează o reclamă, scurtă.

Tratament Hemoroizi


Nici că era ceva mai potrivit pentru bietul ionion.

2 comentarii:

  1. Pai, omul scrie din Iganga-Uganda, nu ai vazut? Asa o fi pe acolo, pe la ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ina
    Bine ai venit la mine în bătătură!

    Greu de spus de unde scrie, dar şi mai greu este a-l contrazice. S-ar putea să aibă dreptate, dacă ne-am lua după dispreţul cu care se pronunţă, dispreţ specific grupusculelor retardate

    RăspundețiȘtergere