sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Măcelul atotputernicilor


ElZap



Mereu am fost tentat să spun ceva în apărarea celor aflaţi în bătaia puştii.

Mereu mi-au luat vorba din gură vitejii ce apără câinii fără stăpân şi mâţele ce avortează fără permis, chiar dacă predicile lor trag cu ochiul la sume importante de bani pentru care nu fac nimic, dar absolut nimic.

Şi apoi, de ce aş plânge soarta câinilor, a pisicilor, a porcilor, gâştelor sau a curcilor ce se uită mereu în lemne? Nu şi-au ales singure soarta de sclavi ai regnului animal? De ce nu-l părăsesc pe stăpân câştigându-şi libertatea odată cu pierderea mesei zilnice gratuite?

Dar mistreţii ce vină au? Ei nu ne cer nimic, nu ne împovărează cu cheltuieli legate de masa lor cea de toate zilele. Ei şi-o caută singuri.

Şi chiar atunci când o fură de la noi, dând iama în lanul de porumb, o fac aşa ca de la hoţ la hoţ. Am croşetat noi gena care stă ascunsă în miraculosul bob de porumb? Dacă fură, ar putea să-i pedepsească Cel care a croşetat gena. Acela tace, semn că e de acord cu micul lor furtişag, în aceeaşi măsură în care e de acord cu hoţia noastră.

Sau te pomeneşti că El a tocmit nişte arendaşi peste moşia lui, cărora le-a dat şi dreptul de viaţă şi de moarte asupra bieţilor mistreţi? Mira-m-aş, că dacă le-ar fi dat acest drept nu le-at fi dat şi puştile alea cu lunetă cu care n-au cum să greşească ţinta. Găsea El o soluţie, poate chiar fără arendaşi.

Se pare că El n-are timp de întrebări. Poate că el stă cu capul proptit într-o mână şi recită din ce a scris poetul.

- Ce fiară ciudată mă umple de sânge,
oprind vânătoarea mistreţului meu?
Ce pasăre neagră stă-n lună şi plânge?
Ce veştedă frunză mă bate mereu?...



2 comentarii:

  1. Nu ştiu dacă a început sau urmează să înceapă marea partidă de vânătoare a mareului porc Ţiriac, împotriva mistreţilor. Nu ştiu de ce mi-l imaginez hăituind şi împuşcând, cu aceeaşi plăcere, oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata

    De la mistreţi la oameni e o distanţă aproximativă egală cu cea de la oameni la porci.

    RăspundețiȘtergere