marți, 17 ianuarie 2012

Spusele lui Lăpușneanu


ElZap

Motto:

Dar tu, Moțoace? învechit în zile rele, deprins a te ciocoi la toți domnii, ai vîndut pre Despot, m-ai vîndut și pre mine, vei vinde și pre Tomșa; spune-mi, n-aș fi nătărău de frunte, cănd m-aș încrede în tine?

Spusele lui Lăpuşneanu n-au ajuns la urechile multora.

Nu mă mir că n-au ajuns nici la urechile doctorului Raed Arafat. E atâta larmă în lumea noastră că nu-i timp de vorbe pline de înţelepciune. Peste capetele tuturor zornăie zgomotul banilor ce se rostogolesc peste logica noastră.

Dacă am fi înţeles vorbele puse de Negruzzi în gura lui Lăpuşneanu multe n-am fi crezut.

N-am fi crezut în suta de lei oferită cu mărinimie de fostul preşedinte al României dinainte de 89, deşi pe ăla cred că l-am fi putut crede. Era prea mult mălai în ţară ca să ne fi putut arunca şi nouă un pumn.

Nişte aurolaci nu l-ar fi crezut pe un fost ministru cu şuviţă când i-a înghesuit ca pe nişte vite într-un hotel de pe lângă Gara de Nord. Evident ei au fost scoşi cu picioare în fund după numai câteva zile.

Nişte oameni n-ar fi crezut în spusele unui individ care ne promitea că vom trăi bine, numai pentru că vine el la cârma vaporului numit ţară. Unii nici n-au crezut, sau au crezut doar pe sfert. Ziceau că o să le pice şi lor ceva din marele furtişag, că furtişag a fost. Nimeni nu s-a uitat la ei, după ce omul s-a aflat cu sacii în căruţă.

Nici profesorii n-ar fi crezut că un singur om, peste capul Marelui Vizir, le-ar umfla punga cu 50%. Nici nu le-a băgat bani în pungă, ci le-a scos 25% după legea descoperită la Radio Erevan. Au rămas şi ei cu buzele umflate precum fiica cea neascultătoare, fluierând a pagubă.

Acum, Marele Scamator îl bagă şi-l scoate din mânecă pe doctorul Arafat.

Specialist în intrigă, o să-l dea în lături pe doctor, după ce va reuşi să palmeze cei opt miliarde de dolari anual, de astă dată din buzunarele noastre, nu din jaful mult-hulitei economii socialiste.


12 comentarii:

  1. O, ce mă bucur! Cumva, fără să ne fi vorbit pe nicio cale, am înţeles acelaşi lucru din pasul acesta. Un pas greşit, fireşte...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca daca cineva se poate opune palmarii celor opt miliarde, acela este Raed Arafat(evident,cu sprijn polular). Eu inca il creditez pe Raed cu bune intentii.
    Viitorul o sa ne arate ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
  3. @renata
    Din nefericire, toata lumea vede ceea ce unii neaga. De-aia n-are ursul coada.

    RăspundețiȘtergere
  4. @DoarF
    Se poate opune. Oare vrea? Mi-e teama ca multe ite sunt incurcate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu ca sunt incurcate. Personal nu il cunosc pe domnul Arafat, dar multa lume lauda onestitatea si profesionalismul acestui om.

    Daca poate si nu vrea sau daca este santajabil, atunci domnul doctor nu mai poate fi numit nici macar om.

    RăspundețiȘtergere
  6. @DoarF

    Nu indraznesc sa merg chiar atat de departe, dar ar fi groaznic daca s-ar descoperi ca o astfel de ipoteza ar fi adevarata.

    Adevarul e ca cei douazeci de ani de "democratie" au reusit sa compromita totul.

    Ne-am trezit intr-o fundatura. Nu avem un singur om politic care sa nu fie compromis sau santajabil. Traseismul politic e o moda. Aliante contra-naturii se fac pe sub masa.

    La fel stau lucururile si cu jurnalismul, invatamantul, ba chiar si cu multe fete bisericesti.

    Nu se respecta nici macar o singura ierarhie, fie ca e vorba de valoarea indivizilor, relatia parinte-copil, profesor-elev, angajat-angajator, vanzator-cumparator, etc.

    Ai curajul sa dai un ban unui individ ca sa-ti faca o treaba? Te poti trezi ca omul pleaca si nu-l mai vezi, chiar daca ar mai avea de luat niste bani de la tine.

    Am ajuns in situatia in care normalitatea, nu moralitatea, au ajuns sa fie considerate exceptii dubioase. Medicul care nu ia spaga e privit ca un fel de nebun, ratacit printre "oameni normali". Profesorul ce ii cere unui elev un set minim de cunostinte e privit ca un om demn de balamuc.

    Poate si observatiile de mai sus ar putea fi etichetate de multi ca un fel de nebunie. Habar n-am in ce categorie as pute fi incadrat.

    Si totusi, in vremuri mult mai grele, cu cincizeci de ani in urma, puteai sa-l rogi pe un vecin sa te ajute, fara ca sa fii cotat un nebun.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e o rusine sa fi (re)scuipat cand incerci din toata fiinta sa faci bine, dar este o crima sa abuzezi de atatia oameni care te-au investit cu ultima lor speranta.

    RăspundețiȘtergere
  8. @DoarF

    "Manati in lupta" de erori repetate stupid, oamenii se agata chiar si de taisul sabiei. E trist ca se intampla asa.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Doar F
    Poate că nu m-am exprimat foarte clar la mine pe blog. Am toată stima pentru Arafat, pentru ce-a făcut el în Urgenţă. Întorcându-se însă în guvern, girează acest proiect de lege, care nu e altul decât cel pentru care şi-a dat el demisia.
    Trebuia să aştepte viitorul guvern, nepedelist. Dacă s-a grăbit să revină, înseamnă că nu-şi putea permite luxul să refuze. Poate chiar nu-l lăsa inima să sacrifice fundaţia sa.
    De ce crezi tu că unii studenţi străini care au terminat facultatea în Ro.pe vremea lui Ceauşescu au rămas aici? S-or fi îndrăgostit de ţărişoară sau de vreo fetişoară de-aici, pe care n-o lăsau părinţii să plece prea departe de casă? Arafat era extrem de bogat. De ce să fi ales el tocmai România pentru a învăţa medicina?

    RăspundețiȘtergere
  10. @renata
    Sunt niste nuante ce nu trebuie ignorate. Arafat si-a dat demisia din cauza partii legate de urgente, nu din cauza TOT proiectului de lege. Sa nu uitam ca Arafat a sustinut public desfiintarile de spitale de anul trecut. Astept cu mare interes noul proiect de lege care o sa rezulte, indiferent daca se bazeaza pe actual proiect. Presupun ca au minimul de inteligenta sa si modifice ceva in el.

    Si daca urmatorul guvern o sa fie tot pedelist? Si in 2009 se credea ca o sa scapam de Base/Boc si nu a fost asa. Eu nu cred ca ramanerea guvernului Boc tine de prezenta sau absenta domnului Arafat. Daca strada are forta sa darame guvernul, o sa il darame. Daca nu, nu. Nu ii putem cere domnului Arafat sa duca si aceasta lupta in locul nostru.

    Cand vorbesti de fundatie, te referi la Fundatia pentru SMURD, sau la tot ce a construit in domeniul urgentelor? Eu sunt de parere ca e greu de construit si usor de darmat. Prefer oricand pe cineva care impiedica distrugerea a ceva construit, decat pe cineva care reconstruieste ceva ce a fost darmat. Il prefer pe domnul Arafat in guvern, pentru ca a demonstrat ca se poate opune, si nu in postul de "lider al strazii". Repet, nu e lupta lui, ci a noastra.


    Nu ma intereseaza cat de bogat este domnul Arafat si de ce a venit/ramas in Romania. Ma intereseaza ca si-a dedicat viata pentru o cauza nobila, avand in acelasi timp rezultate remarcabile. Sper ca a fost suficient de destept sa faca lucrurile cum trebuie ca nu ajunga vreodata in situatia de a fi santajat pentru ceva din trecutul sau. Sper ca si moralitatea sa este asa cum o descriu cei care au lucrat cu dansul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragă doar F,
    Dacă n-aş fi atât de bătrână, aş fi cu mult mai entuziastă. Asta nu înseamnă că nu-l stimez în continuare pe dl. Arafat. Ultimul tău paragraf îmi sugerează că nu ştii să citeşti printre rânduri. Nu mă deranjează nici pe mine cu câţi bani a venit Arafat în România să pornească misiunea SMURD. Fundaţia. Erau banii lui personali, aduşi de-acasă.
    Întrebarea era de ce fiul unui bogat bijutier din Damasc face pionierat în România? (Ce dracu', doar F, trebuie să-ţi silabisesc suspiciunea că şi el, ca multe figuri marcante, face parte dintr-un serviciu secret?! Că e în misiune? Norocul nostru e că a îmbinat datoria cu pasiunea şi a ieşit SMURDUL)
    Orice om poate fi şantajat după ce i se înscenează motivul şantajului, adică după ce i se plantează probe. Asta, în cazul în care chiar e curat 100%. Presupunând că Arafat n-a adus în ţară nici măcar o maşină de cusut :)) pe fundaţie (fără taxe vamale), crezi că e aşa de greu să-i "găsească" mascaţii la prima descindere două kile de heroină într-un dulap? Nu doar fundaţia se închide, însuşi Arafat devine puşcăriabil.
    Totuşi, pentru tonusul naţiunii române, e bine că toată lumea crede că s-a întors la minister exclusiv din patriotism, spirit civic, entuziasm, şi nu după ce a făcut un calcul rece, că, dacă refuză, adio SMURD-fundaţia.
    În România legile nu se dau spre uzul întregii naţiuni, ci spre folosul câtorva inşi. Legea Sănătăţii va fi o sforăială pe sute de pagini, din care nimeni nu va înţelege nimic, dar va conţine câteva articole, alineate, care vor face să devină legale nişte abuzuri, citeşte "favoruri oferite unor clienţi guvernamentali".
    Doamne, cred că abuzez şi eu de spaţiul şi răbdarea lui ElZap!...

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga renata,

    Tot timpul e ceva de citit printe randuri. Si nici eu nu sunt atat de tanar incat sa le stiu pe toate.

    Domnul Arafat nu este un om prost ca sa nu stie in ce se baga in momentul in care spune "nu" dorintelor lui Basescu. Mai mult, cand a plecat, a spus ca pleaca ca sa poata sa apere mai bine sistemul de urgenta. Cum crezi ca se traduce acel "a demonstrat ca se poate opune"? Nu stiu cine este "spatele" si ce intentii are, dar stiu ca are ceva forta. Altfel zicea "sa traiti" din prima.

    Eu cred ca vorbim aceeasi limba, doar ca nu suntem pe acelasi taler al balantei.

    RăspundețiȘtergere