vineri, 11 februarie 2011

Fochistul

ElZap

Motto:

Fulger negru... trăsnet lung
Dus pe aripi de furtună,
Zguduind pământul tună,
Zările de-abia-i ajung...
Parcă zboară,
Parcă-noată.
Scuipă foc, înghite drum,
Şi-ntr-un valvârtej de fum
Taie-n lung pădurea toată...



Pe când eram de-o şchiopă, credeam ca toţi copiii de vârsta mea că locomotivele ar avea viaţă, cam cum au elefanţii de pildă. Şi cum să nu crezi o astfel de idioţenie când le vezi cu se prăvălesc bicisnice pe drumul de fier.



Abia după ce am crescut niţel mi-a venit mintea la cap. Atunci am înţeles că viaţa locomotivei stă în mâinile unui idivid mărunt, mai totdeauna plin de funingine. Omul acesta ascuns în umbră, fochistul cum îi spun unii, este cel care alimentează focarul locomotivei.

Din cauza lui locomotiva se pune pe aruncat aburi încolo şi încoace, năduşesşte, urlă ca o apucată, iar uneori mai face praf drumul de fier. Totul depinde de felul în care este dozată raţia de cărbuni.

Acest Prometeu funinginos este causa causarum pentru toate cel bune, dar mai ales pentru nenorocirile pe care le produce sau le-ar putea comite acest mostru metalic.

Când este atins de demenţă, acest Prometeu pigmeu ar arunca încă cu lopata cărbuni, chiar dacă toată lumea din jur s-ar topi şi s-ar scurge la vale precum lava unui vulcan.

Datoria lui nu este să gândească, ci să facă. Lui i se cere să agite conţinutul cazanului care produce abur.

Cât mai mult abur.

Când am aflat acest lucru, mi-am dat seama cât de mult îmi doresc să nu fiu niciodată locomotivă.



4 comentarii:

  1. Cum trec textele remarcabile aproape neobservate!
    Noroc că blogurile care tratează despre cât de înalte trebuie să fie tocurile pentru ca nişte glezne foarte groase să pară subţiri sunt asaltate de comentatori cu opinie.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata
    Nu ştiu cât de important poate fi un text despre un prăpădit de fochist, ce-şi cîştigă cum poate bucata lui de pâine murdară.

    Faptul că cineva se ocupă de tocuri e absolut onorabil, devreme ce lumea abia se ţine în echilibru pe tocurile alea înalte.

    RăspundețiȘtergere
  3. asculta, ElZap...
    stii sa pastrezi un mic secret? Eu, de mica, visam sa fiu Neghinita, iar spre deosebire de tine, nu mi-au venit mintile la cap nici pana la ora asta! O fi bine, n-o fi bine... Oi fi defecta?! Tu ce crezi, da' ramane intre noi :-)

    anca mica
    http://www.youtube.com/watch?v=Id_2KmTxQ5o

    RăspundețiȘtergere
  4. @anca mica

    Bine că ştiu cam de unde ţi se trage numele.
    Nu e timpul pierdut nici acum.

    http://www.trilulilu.ro/xfy1055/64cd06eacd7212

    RăspundețiȘtergere