marți, 23 martie 2010

Unde a dispărut distrugătorul?

ElZap

Şi totuşi…

Un distrugător nu este o umbrelă pe care o uiţi în tren, pentru ca apoi să n-o mai găseşti niciodată la biroul de obiecte pierdute. Nicio aluzie la grupuri de obiecte de genul distrugătorului care ar fi dispărut pe alte meridiane.

Povestea ne spune că prin toamna anului 1943, un ditamai distrugătorul ar fi dispărut pur şi simplu, sub toate formele lui de manifestare. Şi ca să nu credeţi că am luat-o razna, o să vă dau şi numele distrugătorului: USS Eldridge! Experimentul? Ei bine, el este cunoscut ca Experimentul Filadelfia!



Istoricii au început să-şi dea cu părerea în fel şi chip, după cum şi-au dat cu părerea şi o groază de specialişti din nenumărate domenii, dar mai ales jurnalişti tocmiţi pentru a ne deschide nouă ochii asupra unor lucruri care nu au existat şi nici nu s-ar putea să existe.

A fost băgat în treaba asta până şi Albert Einstein, dimpreună cu Teoria Câmpului Unificat. Şi nu numai el. Ce-i drept Albert Einstein a fost băgat şi în alte treburi cu care nu avea nicio treabă.

Nenorocirea e că… odată cu distrugătorul, până la urmă a dispărut şi povestea lui. Adică gogoriţa. Povestea asta seamănă cu cea a maurului. Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece. Ce nu mi-e clar mie acum, este ce datorie avea de îndeplinit acest distrugător maur?

Bine… Dar numai distrugătorul?

Îţi mai aminteşti de roiurile alea de farfurii zburătoare ce brăzdau precum ţânţarii cerul planetei? Şi ele s-au … roit. Au venit, au văzut, au învins. Şi noi le-am văzut. De fapt nu le-am văzut, că noi am văzut doar pozele făcute de unii care zic că le-au văzut. Ce-au văzut ăia? Greu de spus.

Cei drept şi eu am văzut ceva pe când eram mic. Era ceva pe cer… În plină zi. Cam cât un nasture de cămaşă. Nu pleca nici dacă dădeai cu pliciul pe cerul patriei. Stătea înţepenit acolo pe cer. Ba nu. Se mişca din când în când. Puţin spre apus, puţin spre răsărit. Mai ales spre răsărit. Până la urmă, nişte ţărani au capturat un obiect ciudat din care şi-au făcut un fel de pelerine de ploaie. Au mai fost capturate şi nişte hârtii. Pe alea le-a capturat şeful de post. Le-a dus undeva ca să fie traduse. Erau scrise doar în limba rusă. Unii ziceau că ar fi fost manifeste, prin care tovarăşii de la răsărit erau îndemnaţi să se democratizeze.

Dar de gripă ai auzit? De aia aviară. Sau dacă nu-ţi place carnea de pui, poţi să o schimbi cu aia porcină. Tot aia e. Au murit multe fiinţe din cauza ei. Mai ales nişte găini nevinovate. Pe deasupra lor zbura un Fluture. Cap de Mort. Bine că am scăpat şi de asta. De ăsta n-am scăpat.

Acum aud că se topesc polii. Ai auzit? Curg sloiuri de-a lungul meridianelor şi de-a latul paralelelor. Ca să nu se topească, ţările care ard cărbuni, ca să facă din ei curent electric, sunt îndemnate să treacă la lămpaş. Sau la candelă. Asta-i bună, mai ales dacă dai ortul popii. Nu mai e nevoie să dai bani pe lumânări.

Am auzit că mai curg şi fonduri. În buzunarele celor care ne sperie cu topirea lumii. Nu vorbesc, nu scriu, fondurile se opresc din curs. Mai ceva ca experimentul de la începutul textului de faţă.

Ce aş vrea eu să ştiu acum e altceva. Aş vrea să ştiu ce gogoşi se mai vând la piaţă?

Nu de alta, dar aş vrea să aflu ce o să înghit mâine.

24 de comentarii:

  1. Tot timpul se vor vinde gogosi cat timp sa va gasi cine sa le cumpere!
    Bine te-am gasit,El Zap, si orevoar!
    zazania

    RăspundețiȘtergere
  2. @zazania
    Bine-ai venit!

    Cei ce cumpără gogoşi se împart în cel puţin trei categorii.

    1. Cei ce cumpără pentru că sunt convinşi că aşa e bine. Unii o păţesc. Foarte puţini scapă.

    2. Unii sunt împinşi din spate de valul ce nu mai poate fi oprit. Singura modalitate de a se opune e să se lase călcaţi în picioare.

    3. Unor li se bagă pe gât, oricât ar protesta ei. Parcă te întreabă cineva unde ajung banii ce ţi se iau cu japca?

    Ar mai fi şi cei ce sunt lăsaţi să rabde de foame. Până la urmă servesc ce li se dă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite ce cred eu, ElZap...
    Că toate fenomenele astea mai normale sau mai supranormale, mai adevărate sau mai inventate, de îndată ce capătă un nume, devin obiect de studiu. Orice studiu necesită bani. Aceştia se alocă din nişte fonduri. Apoi nişte domni care aveau nevoie de bani pentru lucruri ce nu trebuiau să primească un titlu, se folosesc de ei.
    După ce planeta se va încăzi destul sau calotele de gheaţă se vor fi topit destul,sau pământul se va înclina suficient conform studiilor, se vor cerceta fenomenele inverse. Pericolul unei noi glaciaţiuni...etc. Alţi bani!

    O definiţie nostimă a medicamentului este:
    o substanţă chimică ce, injectată unui şoarece, produce un studiu medical.

    RăspundețiȘtergere
  4. @renata

    Mă întreb dacă înainte de a fi un obect de studiu, aceste fenomene nu sunt cumva "un interes major" pentru nişte oameni pe care îi cunoaştem la fel de puţin pe cât cunoaştem interesul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, frumos ne mai jucăm şi noi cu cuvintele!
    Un fenomen care este "un interes major" pentru nişte oameni şi devine "de interes major" pentru toată lumea, se numeşte afacere, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. @renata

    Un fel de afacere pe stil nou.

    Nu e nicio asemănare cu afacerea clasică, în care toată lumea avea de câștigat, chiar dacă unii câștigau foarte puțin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am si io exemple! Nebunia lipitului de polistiren pe pereti- e un astfel de exemplu. Aiureala asta nociva, inabusirea constructiilor in plastic, a devenit politica nationala la noi intr-un moment in care "la ei" se da jos cu frenezie polistirenul lipit acu' 10 ani. Asaltati de televiziuni- cu estimari de cost, ordonante, discursuri- oamenii nu se mai intreaba daca le foloseste, intr-adevar, plasticul ala. In ce situatii se potriveste si unde e inutil. Daca nu se pot gasi solutii mai bune, mai sanatoase. Daca o fi chiar asa, ca acea casa care i-a fost buna treij' de ani, dintr-o data nu mai e buna ca nu are plastic pe pereti.
    Cine are interes sa prosteasca oamenii pina intr-acolo incit isi contrazic chiar si propriul bun-simt- care le sopteste timid ca ceva pare in neregula cu isteria pro-polistiren?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ina
    Cred că lipirea polistirenului pe pereţi e o chestie avantajoasă.

    Pentru cei ce le lipesc, nu pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce tot vorbiti voi acolo? :))
    Polistirenul este, cel putin pentru moment, cel mai bun izolator termic. Asta tinand cont de raportul cost/eficienta. Fratilor, nu e deloc o nebunie. E un lucru cat se poate de firesc. Izoland casa, procentul de economisire a energiei poate trece de 30%. Tinand cont ca la noi se foloseste inca foarte mult lemnul brut ca sursa de caldura, dupa un calcul simplu, constatam ca in loc de zece copaci ar fi suficienti sase sau sapte.
    Daca vreti, va dau eu un motiv de ingrijorare real. Majoritatea celor ce folosesc lemnul ca sursa de energie il consuma in stare de aproape verde, mai exact cu un continut foarte mare de umiditate. In momentul arderii o cantitate foarte mare de caldura ,,dispare'' in procesul de evaporare. Deci, cu putina constiinta civica plus polistiren putem salva cinci copaci din zece :).
    Va bagati?

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ina

    Polistirenul se poate monta si intre pereti. Acolo ramane ascuns si-si face treaba nevazut :).
    Cat despre nocivitate, e suficient sa citesc etichetele alimentelor ce au ajuns prin asimilare sa le consideram mancare :)).

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  11. Ptiu!

    ,,sa fie considerate mancare''

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  12. Klaus, mi-ar trebui un blog personal ca sa iti demonstrez ca polistirenul e o idee foarte proasta. Si ca montajul intre pereti sau la interior e o idee chiar foarte proasta. Ca sint solutii mai bune si ca, de fapt, economiile la factura atit de invocate de guvernanti nu sint atit de mari incit sa merite efortul. Facind un calcul de amortizare a investitiei, vei vedea ca polistirenul nu e solutia salvatoare care se pretinde a fi. Si, daca eu vreau sa platesc mai mult la factura dar sa am aer respirabil in casa, ar trebui sa am acest drept, la urma urmei.
    Nu imi voi face un blog personal pentru polistirenul ala; eu ramin la parerea mea ca salvam copacii lasindu-i netaiati, nu sufocindu-ne in plastic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ina draga, nu trebuie sa te apuci sa-ti faci blog :)). Cateva elemente doar care sa-ti sustina ideea cum ca polistirenul e o solutie proasta. Sunt foarte curios care sunt alternativele tale mult mai eficiente . Pe mine ma roade subiectul asta, intamplator lucrez in domeniul instalatiilor de incalzire. Poate-mi dai tu un pont! :)

    Pana acum sunt de acord cu tine doar in privinta montarii polistirenului pe interior.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  14. Bineee...Poate ne mai rabda ElZap, daca tot ne-am pornit sa tragem tevi pe la el prin casa.
    Fa un calcul al performantelor termice pentru urmatoarele alcatuiri de pereti: 1- caramida 30 cm cu goluri + polistiren de 5 cm (alcatuirea cea mai "gustata" in prezent)si 2: caramida de 38 cu goluri+ strat de aer de 5, ventilat pe verticala + caramida aparenta de 12 cu goluri. Se intelege ca rindul cel mai gros de caramida, in toate variantele, e la interior. Calculeaza la 1 mp de fatada. Vei fi uimit sa constati ca sint comparabile.
    Nu mai vorbesc de solutii inca noi, cum ar fi pluta, placile de aschii din lemn sau mai stiu eu ce.
    Ceea ce nu li se spune oamenilor despre nebunia izolarii termice este ca: beneficiile pe care aceasta le-ar avea asupra unui apartament de doua camere sint mult mai mici decit, sa zicem, asupra unei case izolate (ma refer la randamentul investitiei); ca nu e totuna sa lipesti polistiren pe un perete prefabricat din beton sau pe un perete de caramida de 37,5; ca nu e totuna fatada dinspre sud cu fatada dinspre nord; ca polistirenul crapa usor; ca, daca se strecoara umezeala intre el si perete e nasol; ca, dupa ce il pui, constati ca iti creste umiditatea in casa si, brusc, ai nevoie de pasul urmator- dezumidificatorul etc. Ca investitia in "termoizolare" o simti, dar scaderea facturii nu e atit de semnificativa incit sa fi meritat.
    In cit timp se amortizeaza investitia de 1000 de euro, prin scaderea facturii la incalzire cu 2-3 sute de mii pe luna de iarna? Pina se amortizeaza, peretele "termoizolat" trebuie renovat...
    Moda polistirenului pe case seamana cu moda hainelor de nylon din anii '70. Tot la bumbac ne-am intors, fir-ar...
    Problema e una falsa: ni se baga pe git gogosi despre economisirea energiei, in loc sa se investeasca masiv in energii regenerabile, sa se gaseasca solutii de reducere a traficului auto (stiu si de-alea, fa-ti tu blog daca vrei sa ti le povestesc, ca mi-e jena sa abuzez de ElZap), sa se impadureasca masiv, sa-sa-sa-sa...Cite orase romanesti ai vazut sa isi inlocuiasca iluminatul public cu aparate solare? Pina nu vad autoritatile devenind responsabile acolo unde pot fi responsabile, nu ii voi crede cind imi cer mie sa platesc plasticul nu-stiu-cui, sa mi-l puna pe casa mea, sa salvez eu planeta si buzunarele cotizantilor de partid...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Ina & klaus

    Discuţia voastră a devenit interesantă, din moment ce aflu şi eu o serie de argumente pe care doar le bănuiam.

    Oricum, invenţiile astea ale omenirii care şochează la prima vedere, ar trebui testate multă vreme înainte de a constata că nu sunt decât un fuss.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Ina
    Inteleg ca pentru constructiile noi sunt de preferat alte sisteme pentru realizarea izolarii termice. Dar cu blocurile de beton ce ne facem? Eu cunosc un caz in care factura din aceasta iarna a scazut cu aproximativ un milon pe luna pentru un apartament cu 2 camere in urmara placarii cu polistiren de 10cm. Crezi ca a fost o investitie proasta?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Doar F,
    azi ma gindeam la discutia cu Klaus si recunosteam in sinea mea ca nenorocitele de blocuri din beton sint singurele la care, pur si simplu, nu e nimic de facut decit sa le invelesti in ceva. Orice termoizolant, ca toate-s din plastic, oricum. Peretii de beton au fost o greseala la vremea lor, pe care nu ii mai salvezi decit cu noua greseala- polistirenul.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ina, coeficientul de transfer termic al caramidei aleia cu nu stiu cate canale nici nu miroase pe langa cel al polistirenului. Socotim pentru aceeasi grosime. Nu mai socotim ca ar putea fi si polistiren extrudat, nu expandat. Umezeala? Pai aici e alta problema, dupa parerea mea. Sau chiar mai multe. Odata punerea in practica. Daca meseriasii-s de aia care stiu ce e ,,aspargilius'' :)) te-ai rezovat. O alta solutie e polistirenul cu marginile cantuite. Canturile, imbinate corect, vor impiedica apa sa ajunga la perete. Am izolat un horn care si azi sta bine mersi in fata vremii :).

    De ce spuneam mai sus ca nu poate fi polistirenul mai slab izolator ca caramida ta. Pana la urma totul se reduce la aer. Cu cat reusesti sa compartimentezi mai mult un volum dat de aer cu atat va izola mai bine termic. Pentru polistiren e aproape imposibil de spus in cate spatii se imparte. Pentru polistirenul extrudat nici macar atat. Deci, cate camere zici ca avea caramida aia? :)

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  19. Klaus, vorbesc foarte serios, fa calculul rezistentei termice la alcatuirile de pereti pe care ti le-am descris acolo. Eu nu compar caramida cu polistirenul, ci doua alcatuiri de perete- fii dragut si observa nuanta.
    Pina la urma, stai un pic- sa ne intelegem. Eu resping POLISTIRENIZAREA tarii fara discernamint, ca politica de stat, cu subventii, spalat national de creier etc. Fiecare ar trebui sa fie liber sa isi gindeasca propriul confort termic dupa cum doreste. Nu am vazut sa li se explice oamenilor ca: cei care stau intr-o garsoniera intr-un bloc de caramida de 38 nu obtin mare lucru prin polistirenizarea asta; ca pierderile de caldura la bloc sint una, iar la casa- alta etc.
    Totusi- e o chestiune de bun simt: aerul trebuie sa circule intr-o anumita masura prin pereti. Daca nu circula, aerul din interior, inchis ermetic, devine irespirabil si trebuie recirculat prin aerisire controlata. Aerul din casa nu se mai recircula natural, ci se acumuleaza aer viciat pina in momentul deschiderii ferestrei. Asta e o chestiune care e oricum, dar nu sanatoasa. Nici pentru plamini, nici pentru pereti.
    Aiureala cu certificatul energetic obligatoriu: ce iti spune certificatul ala, in afara ca iti mai scoate niste bani din buzunar si mai hraneste niste "specialisti"? Iti spune ceva despre bloc: structura, numar de etaje, alcatuire de pereti, citeva calcule, pierderi termice teoretice la nivelul cladirii. Dar nu la nivelul apartamentului! Nu e totuna apartamentul situat la sud cu cel situat la nord, cel situat la parter cu cel situat la ultimul nivel. Va sta cineva sa calculeze la fiecare apartament pierderile termice ale fiecarei camere? Sigur ca nu.
    Am inteles, te ocupi EXACT cu termoizolarea- pai, poti termoizola cu saltele de pluta, la fel de bine ca si cu polistiren! Sau: am vazut materiale nemtesti care sint vechiul amestec de pamint si paie, dar prelucrat industrial si livrat sub forma de placi. Apoi: celuloza, perlit- si cite or mai fi! De ce neaparat polistiren? Adica, de ce i se spune omului pe toate canalele de informatii posibile ca NU MAI POATE TRAI FARA POLISTIREN PE PERETI?

    RăspundețiȘtergere
  20. Hei, nu te ambala! :)
    Nu ma ocup cu termoizolatia ci cu instalatii de incalzire. Avem noi pe acolo o vorba. Cel mai bun sistem de incalzire e o izolatie buna. Nu sunt pentru ermetizarea locuintelor, sa fie clar. Insa pierderile inutile de energie sunt imense. Iar modul in care se produce inca la noi energie e oricum numai ecologic nu. Cu aerisitul peretilor e o chestie pe care nu multi o inteleg. Aerisirea e benefica mai mult pentru perete, indirect pentru persoanele ce stau in interior. Nici un perete, oricat de ,,aerisit'', nu va suplini deschiderea geamurilor :), sper ca suntem de acord. Ca sa si explicam, doar suntem la ElZap acasa, un perete in care vor ajunge accidental infiltratii de apa are nevoie de o anumita porozitate pentru a scapa usor de ea. Eu asta inteleg prin respiratie. In cazul peretilor izolati si existenta unei surse de caldura in interior umiditatea este de obicei deficitara, e un soi de regula generala. Daca aducem temperatura intr-o camera, atentie! pe timp de iarna si o mentinem ,sa zicem doua zile, umiditatea poate scadea pana la 40%. Daca mai tin bine minte exista si o explicatie fizica privind temperatura si capacitatea aerului de a inmagazina umiditate.

    Nu stiu daca am inteles corect la ce te referi acolo unde spuneai ,,ventilat pe verticala''. Sa inteleg ca e doar un spatiu liber intre caramizi pe verticala? Sau ca mai exista si o miscare fortata a aerului.

    Mie nu-mi place polistirenul de 5. Manifest atractie doar pentru ala de la 10 in sus :D. Vorbesc foarte serios!

    Cred ca exagerezi cu aia 1000 de E pe apartament. Poate la unul cu 10 camere. Manopera era anul trecut undeva la 20ron/mp. Pentru un apartament mediu iese un pret mai rezonabil. Probabil undeva la 500 - 700E.

    Pluta la izolatii termice? Nu-i cunosc caracteristicile termice da-i stiu pretul :).
    Celuloza am vazut folosita la izolarea acoperisului in cazul mansardelor. Din cate am aflat are si ea bubele ei, nu putine.

    Nu cred ca trebuie sa ne isterizam in cazul polistirenului. E una dintre solutiile , daca nu cea mai ieftina(si eficienta), macar e printre primele trei.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  21. solutii pentru ce?
    Si daca eu vreau sa dau banii aia multi pe pluta, de ce sa nu pot face asta? si daca eu nu vreau sa izolez deloc, de ce sa nu pot face asta? De ce ne-a apucat pe toti izolatul acum?
    La un 600 EU- 24 milioane lei- investitie la un apartament cu- sa zicem- trei camere din caramida, reducerea facturii pe o luna de iarna nu depaseste fo 200000 lei(consumul crescind din octombrie pina in ianuarie si incepind sa scada in februarie-martie, luam o medie de 200 de mii). Intr-un sezon rece nu economisesti mai mult de un milion- un milion doua sute. Rezulta ca investitia se amortizeaza in...citi? 20 de ani?! Pai, daca e un bloc din 1965, blocul ala mai e in picioare in 20 de ani? Daca e din 80, peste 20 de ani trebuie sa intre in reparatii capitale.
    Marea Polistirenizare Nationala. Nu ma isterizez impotriva polistirenului pur si simplu, ci impotriva polistirenului bagat cu forta pe gitul cetateanului, fara minime informatii si explicatii, prin politica de stat.

    RăspundețiȘtergere
  22. Am uitat- despre ventilatia verticala: am vazut variante de montaj pentru caramida aparenta- ori pe placa de beton, ori pe profil metalic; se lasa perforatii la partea inferioara (in placa de beton sau in profilul metalic) si la partea superioara, sub streasina. Aerul circula natural prin golul dintre rinduri, tocmai ca sa nu se formeze condens. Ma gindesc ca e posibila si varianta descrisa de tine, dar nu am intilnit inca.
    Bun, uite: de ce Statul da subventii pentru tot felul de prostii, in loc sa bage banii in lucruri destepte- cercetare, inventica pentru producerea de energii regenerabile, pentru studii de imbunatatire a performantelor materialelor de constructie ecologice, pentru responsabilizarea cetatenilor fata de mediu? Ai vazut primariile amendind oameni pentru colectarea "la gramada" a deseurilor? Ai vazut puncte de colectare a materialelor reciclabile pe undeva, in ultima vreme? Daca Statul vrea sa se implice in problemele energiei, de ce nu incepe cu constructiile proprii? panouri solare, celule fotovoltaice, fatade "verzi", terase-gradina, protejarea reala a spatiilor verzi- atitea cite au mai ramas? Scoaterea circulatiei auto din centrele oraselor, dezvoltarea retelelor de piste de biciclete, inlocuirea transportului public cu masini electrice? Statul german a legiferat preluarea in sistemul national a electricitatii produse in gospodarii si, totodata, de subventionare a instalarii de instalatii solare si geotermice de catre cetateni- asa ca, acum, toti isi pun fotovoltaice si turbine vint si panouri solare etc. De ce nu s-ar putea face la fel si la noi? Etcetcetc. Asemenea masuri m-ar convinge ca Statul are intentii serioase in batalia pentru energie, nu doar frectii la picior de lemn.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ina, condensul se formeaza cand ai o suprafata rece si aer cald. Nu m-au lamurit deplin exemplele tale, prin urmare ma abtin in a face comentarii pe marginea lor.
    Nu ma intereseaza deloc politica statului privind metodele de izolare. Ma intereseaza doar sa se faca ceva. Pe de alta parte am vazut in niste orase din Moldova politica omului de rand. Unu a pus polistiren de cinci, altul de zece, altii deloc....unul l-a facut galben, altul l-a facut rosu. Din punctul asta de vedere niciodata nu va fi toata lumea multumita.
    200 000 economie? Cred ca glumesti!
    Calculul se face per total cladire. Pana la urma e destul de simplu. Kilowati consumati minus kilovati pierduti in atmosfera egal confort termic. Restul sunt vorbe. Am mai auzit eu meseriasi care fabricau cazane care, dupa vorbele lor, incalzeau 200mp de casa cu o gramajoara de surcele. Daca as putea, ti-as relua o mica demonstratie. O casa duplex(doua locuinte dispuse in oglinda cu un perete comun) cu o locuinta izolata cu banalul polistiren de cinci, alta la rosu(nefinisata). In interior ambele aveau o temperatura de 20 C +/- 0,5C. La exterior se masoara temperatura peretilor exteriori cu un termometru cu laser performant. N-o sa-ti mai spun care era diferenta. Mica noastra disputa tehnica ar parea caraghioasa :). Perfect ar fi sa vezi aceeasi casa cu o camera in infrarosu. Vezi totul intr-o dimensiune mult mai reala.

    Stiu si eu cum e in Germania. Mi se pare ca si in Austria e la fel. Singura problema e ca sunt instalatii foarte scumpe. Pun pariu ca daca s-ar pune asa ceva pe roate acum toti ar sari ca arsi cum ca statul face din nou ,,dedicatii''. Se va intelege prin asta ca anumite firme ,,favorizate'' ar fi implicate in intregul proces. Oricum am da-o la intors tot n-ar fi bine :).

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  24. Klaus,vorbim despre lucruri diferite. Eu vorbesc despre manipulare in favoarea unor idei extrem de discutabile (si am denumit asta "polistirenizare nationala", pentru ca subventiile pro-polistiren ilustreaza cel mai bine ceea ce vreau sa spun), iar tu vorbesti strict despre performantele polistirenului. Ei bine, exact acele performante nu ma intereseaza. Si nylonul arata lucios, colorat, era ieftin, dar transpirai si putzeai in el.
    Doar pentru ca polistirenul e performant termic si ieftin, nu inseamna ca trebuie sa aduci lumea la disperare, sa se simta oamenii vinovati ca NU AU polistiren pe pereti! In asta consta manipularea. Cinstit, s-ar putea spune altfel: ar trebui sa economisim energia si primii care am putea face asta sintem noi, guvernantii, pentru ca avem toate pirghiile in miini. Dar noi sintem puturosi si lacomi, asa ca nu ne vom agita sa luam decizii bune, destepte, curajoase, de mileniul trei! Ia incepeti voi si lipiti-va plasticul asta super-performant pe case, hai! sa bifam si noi o victorie energetica aici. Chit ca o maaaaaaare parte dintre voi s-ar putea lipsi de el, ca in cinci ani multi dintre voi veti avea igrasie pe pereti, ca va costa mai mult decit face si ca in 10 ani vor aparea o gramada de cazuri de copii mici bolnavi de astm.

    Acum o sa ne puna ElZap sa ii batem covoarele, ca tot i le-am murdarit :)

    RăspundețiȘtergere