vineri, 9 iulie 2010

Cordăceala

(Text în gama search major)

ElZap

Mi-am îmbogăţit vocabularul cu un nou termen. Cel din titlu. Sună frumos, nu-i aşa?

Până mai ieri nu ştiam ce înseamnă, deşi aş fi putut bănui după sunetul lui înăbuşit. DEX, DOOM, şi alte chestii d-astea nu mi-au fost de nici un ajutor. Noroc cu Google. El m-a scos din încurcătură.

Am dat search pe dumnealui şi am aflat. Oricine poate da.

Aşa am aflat că atunci când spui cuiva "s-o lase mai moale cu cordăceala la locul de muncă", te referi la o politică de conducere eficientă a unei ţări.

Prostimea n-are de unde să ştie chestii d-astea. E stă sub ape, sub noroi, ei i se taie pensiile şi salariile. În timpul ăsta creierul celor care ne conduc lucrează, se torsadează, sfârâie, produce scântei. În termeni ştiinţifici acest efort se numeşte cordăceală.

Multe nu cunoaşte prostimea. Bunăoară... ea nu cunoaşte ce însemnă în limbaj diplomatic fraza: "Sper să te ia dracu' cît mai repede, să scăpăm de tine şi eu, şi copilul ăsta!". Nu este nici pe departe o înjurătură, aşa cum s-ar crede. Nuuuu! Este solicitarea de fonduri adresată la cel mai înalt nivel, pentru realizarea unor proiecte de cea mai mare importanţă pentru ţară.

Aşa se face politica. Cu diplomaţie.

Ce ştiu cuvioasele babe? Ele îşi închipuie că tot ce zboară se numeşte: pasăre acvatică, pasăre de noapte, sau păsărică. De aia scuipă-n sân şi dau acatiste. De-ar fi doar atât încă ar fi bine.

Unele zburătoare sunt păsări de pradă, care nu se mulţumesc cu un pumn de grăunţe. Ele treieră banii mai ceva ca o batoză. Ăsta nu-i un defect, cum ar crede orice babă cumpătată. Economia e cu totul altceva. Orice, numai zgârcenie nu. Cel puţin pentru unii. Bunăoară "capacitatea de a absorbi fondurile europene vor fi unul din criteriile de evaluare a miniştrilor. Iar cei care nu se vor pricepe la treaba asta, ar putea zbura din guvern", îndeamnă la o solidă creştere economică şi nicidecum la aruncat banii acolo unde vor şti ei singuri să găsească drumul spre casă.

Şi uite-aşa, în timp ce unii ne cordăcesc spre binele ţării, alţii au grijă "să recruteze consilierii viitorului ministru". O altă exprimare care ar putea fi interpretată greşit. Nici vorbă că distinsul deputat ar sta cu nişte dessous-ri de damă agăţate de degetul arătător, până se finalizează opeaţia, în timp ce el ar avea niscaiva fantezii exotice.Nu. Aici e vorba de o chestie mult mai importantă, pe care nici eu n-o pricep.

Poate pricepeţi dumneavoastră.



2 comentarii:

  1. Greu, dar până la urmă m-am dumirit. Cu goagăl, săracu', care (n-am găsit altă cacofonie) mi-a pus la dispoziţie tot materialul de documentare.
    Cu aceeaşi ocazie mi-am verificat o bănuială: urban123 are mari lacune. Nu ştia de "cordăceală". Normal! Cine lucrează la Guvern, n-are timp să lucreze şi la dicţionarul urban.
    Tot studiind bibliografia, alt cuvânt mi-a dat fiori: "100.000.000". Cuvânt pe care, dacă am înţeles bine, nu-l mai pupă marinelul. Aici m-am bucurat şi-am început să ţin partea fostei mari speranţe a politicii româneşti, boagiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata

    Se pare că textul meu este perfect inteligibil în cheia search major.

    Mi-era teamă că se alege praful de el...

    Cel puţin un cititor tot a reuşit să spargă cheia. Asta în ipoteza în care a fost citit de mai multe persoane.

    Înfiorător.

    RăspundețiȘtergere