joi, 27 ianuarie 2011

Guvernul Ciaca-Paca-Bir

ElZap

Moto:
În redută numai lei;
Uite-i, mă, başibuzucii,
Eu de-aici le-aud papucii !
Dar mai mare peste ei
Cine-mi e? Vrun Strâmbă-Lemne?
Cică şi mai şi, pesemne,
Unul, Ciaca-Paca-Bei.


Să mă ierte Coșbuc dacă îl amestec în mizeriile noastre, legate de biruri și alte alea.

Din câte se spune, orice guvern este pus acolo sus ca să ne guverneze, lucru lesne de înțeles și la mintea cocoșului, ba chiar a unor ministrese consoarte și cu normă dublă.

Așa se spune, numai că de la vorbă până la faptă cale lungă este.

Prima grijă a unui guvern, nu e de a-și duce supușii spre pământul făgăduinței, cum făcea Moise.

Începând din chiar clipa în care dau năvală pe ușa cabinetelor ce-i așteaptă cu nerăbdare și cu toate alea, prima lor grijă este de a arunca o privire în jur ca să vadă ce mai e de jumulit, cum trebuie mișcate conductele alea prin care se sifonează banii de colo-colo, până ajung acolo unde este locul. Ca să fiu mai explicit, deși în treaba asta nu prea sunt grade de comparație din cauză că enunțul este evident, punctul final trebuie să fie în niște buzunare alese pe sprânceană.

Așa se face că ne trezim peste noapte cu biruri peste biruri, unele atent ascunse în autostrăzi ce nu se mai termină niciodată, altele băgate în taxe pe aerele ce și le dau tot ei dar le plătim noi, șamd, șamd, șamd.

Mai nou, Madame Comisara, a inventat birul amendă. Cu birul ăsta nu-i de joacă. Cum o dai, de el nu scapi. Nu vrei să-ți încalți mașina cu galoși de iarnă, cumpărați din buticul lui Nea Caisă, om de-al casei se-nțelege, vine Coana Mare cu cocul ei sovietic și cu accent de studentă la Universitatea Lomonosov și-ți trântește o amendă ca să-ți piară cheful să mai miști în front. Amenda asta alimentează și ea niște conturi, lucru lesne de înțeles.

Ziceam că prima și singura grijă a unui guvern ar fi să guverneze, caz în care aș primul care aș ridica piatra împotriva oricărui cârcotaș.

De guvernat nu guvernează. Nu guvernează, dar nici nu învață. Ce să învețe? Păi dacă tot v-ați luat luat niște diplome și grade pe de-a moaca de la universități păstorite de voi și pentru voi, nu ar fi cazul să mai deschideți oleacă câte o carte din când în când, ca să vedeți pe ce continente a așezat Cel de Sus țările lumii? Că râd supușii voștri pe înfundate când cuvântați despre suedii și norvegii imaginare inventate de voi în pauzele dorobațiene.

Nu mi-ar păsa câtuși de puțin dacă ați da în gropile pe care voi le faceți, numai că mă doare când văd că ați băgat un popor cu oiștea-n gard, după ce l-ați plimbat pe drumurile voastre pline de gropi.

Și vă mai mirați că nu aveți loc de urările de bine pe care vi le întoarce populația sătulă de trăit bine?

Deschide ochii mari Vizire, că Pașa ține doar un sigur ochi deschis.

Vizirul ăsta cu nume umil de play-boc însă doarme pe el, că hățurile sunt în mâinile măritului Pașă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu