vineri, 12 octombrie 2012

Preţul premiului


ElZap

Un premiu, dacă tot e să-l dai aproape moca, de ce n-ai scoate un oarecare gheşeft din trebuşoara asta?

Se zice că Iosif Vissarionovici Stalin, când nu avea bani gheaţă, ca să-i răsplătească pe cei pe care-i credea el merituoşi, le arunca o tinichea. Tinichelele astea le-am văzut cu ochii mei prin anii '80. Le purtau la piept cu mândrie patriotică femeile care spălau buda pe un aeroport din Moscova. Ce-i drept le-au purtat şi alte personalităţi de la noi. Tot cu mândrie patriotică, desigur. Poate le păstrează încă, deoarece nu se ştie niciodată.

Acum văd că şi-a băgat Necuratul coada şi prin premiile astea Nobel. În special dacă se dau pentru pace. Nu sunt ocolite nici alea pentru literatură. Lista celor care au primit PNP o puteţi găsi aici. Unii dintre cei ce se lăfăie în lista asta, n-au prea luptat pentru pace. Ba din contră.

Nu mai spun despre nominalizaţi. În lista asta îi găsim pe mulţi . Bunăoară, aici e de două ori Stalin (1945, 1948) şi o singură dată (culmea discriminării) pe Adolf Hitler (1939).

Oare n-ar fi mai bine să-i scoatem pe luptătorii pentru pace (pe unii măcar), de la Nobel şi să-i băgăm la Pulitzer?

Sper să nu fie chestia asta privită o aluzie, eufemism,bla, bla la o chestie xxx. Şi dacă o fi să fie, să rămână aşa.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu