luni, 20 iulie 2009

Dictatura prostiei fără margini

ElZap

Mi-a fost dat să văd şi să aud, ceea ce nu-mi închipuiam că voi vedea sau auzi vreodată.


(Sursa: http://www.realitatea.net/video_874282_geoana--doamna-andronescu-trebuie-sa-rezolve-problema-de-la-spiru-haret-astfel-incat-studentii-sa-nu-dea-examen-din-nou_566262.html)

Ce aud în cuvântarea de mai sus?

- Să nu sufere? Ce însemnă asta?
- Să nu mai dea examene?
- Exact! Exact!

Auzisem că pe vremuri, prin anii ’50 exista o directivă, indicaţie sau ce dracu o fi fost, prin care se cerea ca un număr de copii de muncitori sau ţărani să aibă câteva locuri rezervate pe la facultăţi.

N-am fost niciodată de acord cu astfel de practici, deşi acum mă gândesc că, exceptând turmele de politruci de care ne-am descotorosit mai târziu cu multă greutate, aceste practici aveau o justificare ce nu era chiar aiurea. Prin anii aceia, ţăranii era hăituiţi de nenumărate cote impuse de ocupantul sovietic, aşa că bietul copil de ţăran n-ar fi putut ajunge la facultate, chiar dacă era de sute de ori mai capabil decât unul care era provenit dintr-o familie mai înstărită.

Cu totul altfel stau lucrurile acum.

Beizadelele unor îmbuibaţi ai jafului postrevoluţionar, clienţi din fragedă pruncie ai localurilor de tot felul, obişnuiţi ca ei să dicteze învăţătoarei nota pe care babacul doreşte să o vadă în catalog în dreptul augustului lor nume, puturoşi de toate felurile şi provenind din toate straturile sociale, aceştia nu puteau rămâne fără o diplomă universitară.

Cum, pentru aceşti limacşi postrevoluţionari, banii nu erau o problemă, iar atelierele de fabricat diplome şi de aspirat bani apăreau ca ciupercile după ploaie, asemenea atelierelor de marochinărie pentru viaţa veşnică, nu a fost greu ca să se consolideze şi noua turmă de analfabeţi cu multiple diplome universitare.

Mai răi decât cei mai răi agitatori stalinişti, noii ciocoi, atunci când madam Andronescu a încercat să scociorească doar puţin în lumea lor infectă, şi-au împins de la spate reprezentanţi de la cel mai înalt nivel, ca să intre cu ciubotele lor pline de bălegar în lumea universitară.

Ei, numai ei au dreptul să decidă dacă corect să se dea sau să nu se dea examene de cei ce doresc să pună mâna pe o diplomă.

Ei, şi numai ei sunt cei ce au dreptul să hotărască cum se va conjuga verbul “a fi” în prezent şi în viitor, după ce au lămurit cum s-a conjugat în folos propriu verbul “a avea” şi “a voi”.

Ei, şi numai ei ştiu cum trebuie mânuit bisturiul în mâna chirurgului, ca să fie sigur că cel anesteziat va fi trecut în loc luminat, în loc cu verdeaţă.

Ei, şi numai ei au dreptul să schimbe după bunul plac legile fizicii, ale chimiei şi ale biologiei, pentru a crea noua generaţie de monştri.

Ei, şi numai ei sunt cei chemaţi să sfărâme axiomele matematicii, să pună ştampila lor jegoasă pe teoreme, ca să ştie tot prostul care teoremă este aprobată de partid şi care nu.

Sub copitele acestor turme de bivoli africani, se vor face ţăndări postulatele geometriei euclidiene sau ale altor feluri de geometrii. Locul lor va fi luat de geometria strâmbă a imposturii, a ignoranţei fără limite, a tupeului fără limite şi fără frontiere.

Prostia nu se discută! Prostia se execută!

2 comentarii:

  1. Cândva, cu vreo doi ani în urmă, scriam pe un forum de ziar că singura soluţie pentru a scăpa de "lepra" care ne mănâncă - şi înţelegeam prin asta tot aparatul politic ce ne pune pumnul în gură + sistemul de propulsare al acestuia şi menţinere în vârf - e... benzină & brichetă...
    Şi iute am fost admonestată de colegi întru comentarii că dacă toţi ar gândi aşa, s-ar alege praful de ţara asta.
    Fireşte că era o figură de stil, nu sunt piromană, dar răul şi prostia nu pot fi corectate, ci doar eradicate cumva, brutal.
    Uite că a trecut timpul şi acum citesc cu bucurie ultima ta propoziţie:
    " Prostia se execută!"
    Simplă. Propoziţia, fiindcă soluţia nu mi se mai pare simplă de fel.
    Am senzaţia că nu mai există soluţie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că nu mai e nimic de făcut. Sunt atâtea interese financiare în joc, încât mă îndoiesc că ar mai conta soarta învăţământului.

    Între traficul de diplome, traficul de droguri, sau alte tipuri de trafic nu mai e nicio deosebire.

    RăspundețiȘtergere