duminică, 18 iulie 2010

Chihuahueño

ElZap


Demult, încă pe vremea când democraţia nu umbla cu covrigii în coadă, citisem şi eu ceva de Orwell. Asta ca să mă pregătesc pentru fericirea ce avea să pogoare peste noi. Pe atunci la coadă stăteam doar noi, ca să adunăm bani albi pentru zile negre. Pentru Ferma animalelor, ce mai.

Acum animalele nu-şi mai încap în piele de fericite ce sunt. Unele sunt mai egale decât altele, şi toate sunt mai egale decât noi toţi, iar dintre ele cei mai egali sunt porcii. Şi cum să nu fie, când până şi calendarul i-a băgat în seamă.

Nu avem noi Anul Porcului? Avem. În calendarul chinezesc, desigur. Am avut şi anul Şobolanului, pe cel al Boului (ăsta ni se potriveşte ca o mănuşă), pe cel al Cocoşului (care şi-a trimis găina la ouat prin curţi străine).

Aflu acum că li s-a înfundat la toate. La toate animalele vreau să zic. Sau e pe cale să li se înfunde. Acum o să vie Anul Câinelui. Ăla de umbla cu covrigi în coadă. Ăsta o să-i înfunde pe toţi. El va lua puterea de la animale cu ajutorul nostru. Cu ajutorul nostru o va lua, dar o va ţine el.

"Puterea se cere păzită
de oarba ispită"

Parcă îmi amintesc că de mai multe ori puterea a fost luată tot cu ajutorul nostru. Şi tot de atâtea ori au păzit-o tot ei. À la guerre comme à la guerre. Nu pot fi toţi câştigători.

Era să uit rasa de câine care va conduce ostilităţile, dar bănuiesc că v-aţi prins deja. Nimeni altul decât marele Chihuahueño.

Va fi tocmit şi un taraf, care o să ne cânte ca pe vremurile bune, când strigam că "vrem schimbarea". Va cânta melodia aia...

Chihuahueño preşedinte
Că acesta nu ne minte.


Apoi dacă nu ne minte, zic şi eu ca taica popa:

"Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va sa fie."

Amin


2 comentarii:

  1. ElZap,
    nu mă aşteptam ca tocmai tu, un iubitor de poezie, să confunzi "Puterea" cu "Iubirea".
    IUBIREA se cere păzită de oarba ispită!
    Puterea e păzită de sepepişti, n-are ce să i se întâmple.
    Iubire cu sila nu se poate.
    Văd că putere cu sila, da.
    ... Până la urmă, s-ar putea să ai dreptate. Merg ghilimele,exact aşa cum le-ai pus. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata

    Greşeală intenţionată.
    Numai că, vezi tu, puterea încearcă să ne facă să credem că din profundă iubire faţă de noi ne onoreză cu atâtea şi atâtea lucruri pe care noi din lipsă de recunoştinţă nu le puteam aprecia.

    Cu sepepiştii ăştia e o altă problemă. Ei sunt ţinuţi acolo ca o măsură suplimentară de siguranţă. Aşa ca să prindă din zbor câte un ou. În rest, îşi omoară şi ei timpul jucând câte o partidă de table, sau ca să ţină prosopul în timp ce se face câte o baie de mulţime.

    Mulţimea e imprevizibilă şi uneori se poate defecta. Când se defectează face ca duşul. Cine ai vrea să oprească picăturile fine de apă care se îndreaptă încotro nu trebuie.

    RăspundețiȘtergere