miercuri, 20 iunie 2012

În căutarea plagiatorului


ElZap

Toată lumea vrea să fie doctor, mai precis om cu teză la cap. Nu contează vârsta, sexul, domeniul sau mai ştiu eu ce alte chestii mărunte.

Şi cum nu se poate să lipsească martie din post, nici doamna cea blondă nu putea să nu se alăture aspiranţilor la titlu. Deh, persoana e încă tânără (?), are viitor şi mai ales promite. Ştiu că aici o să se ia unii de mine, o să strâmbe din nas măcar, dar acum şi pensionarii sunt doctoranzi. Unii şi-au propus să fie doctori post-mortem, aşa că doamna are tot viitorul în faţă. Alături de alte chestii care o impun.

Bun! Şi eu ce să fac? În nebunia asta a doctoratelor mă iau după Meşterul în intrigi şi o dau pe Google. Pe Goagăl, cum ar zice unii mai primari. De aici mi s-a tras. Aici mi s-a înfundat.

Dau să caut o bucăţică din lucrarea distinsei doamne blonde. Asta:

"Perioada de pace şi stabilitate fără precedent pe care o traversează Europa la sfârşitul secolului XX".


Aici l-am încurcat pe Google! În loc să găsesc două lucrări, sau cel puţin doi autori, găsesc o sumedenie. Un cărnat de texte, din care o bună parte conţin fără jenă şi restul din lucrarea de bază. Fără menajamente. Unele sunt chiar doctorate!

Aşadar aşa se face ştiinţă în ziua de azi. La noi cel puţin.

Dacă doriţi plagiate n-aveţi decât să daţi search pe Google. Ce să mai cumpăraţi Turnitin sau iThenticate.

Poate doar dacă vă trece prin cap să conduceţi un doctorat. Şi ce-o să aflaţi cu ele? Poate doar ceea ce ştiţi deja. O să vă convină? Nu vă daţi seama că nu aveţi decât de pierdut?

 Ia doctoratul neamule, că e ieftin!

4 comentarii:

  1. Mda... Exact asta era de zis în problema plagiatelor.

    Mi-e teamă că se inflamează, partinic şi principial, numai cei care, terminând liceul cu o biată atenţie către comisie - gâscă cu portocale sau raţă pe varză - li considerând că şcoala vieţii e cea mai bună facultate, n-au habar care e mersul doctoratelor, licenţelor, masteratelor...
    Percep, pe pielea mea, cum e să te pui contra curentului prostimii... Dacă faci asta 3 postări consecutiv, ai şanse mari să fii declarat blogger de elită.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata

    N-am folosit blogul asta decat pentru a-mi spune niste pareri. Poate sunt doar banuieli, dar daca se dovedesc mai tarziu a fi adevarate?

    Aia care se inflameaza n-au decat s-o faca. Poate au dreptate, dar cu cei ce-si apara un bun castigat prin frauda ce ne facem?

    Ce ne facem cu zecile de mii, poate sutele de mii de diplome fara acoperire? Cu cat ii ridica pe acestia o diploma subtire? Depinde cum o aseaza cand se catara pe ea. Poate ca prefera sa stea pe muchia ei. Mi-e teama ca daca vor sa ajunga prea sus o sa ramana pe o pozitie total instabila.

    Ceea ce se intampla acum pe la noi (fara sa exagerez) e mai rau decat ceea ce se intampla pe vremea universitatilor muncitoresti de prin anii '50. Atunci oamenii aia chiar trudeau dupa ce ajungeau in amfiteatre. Invatau putin, dar nu deloc. Macar mergeau la cursuri si tot se alegeau cu ceva. O sa ajungem ca in anii '60 sa-i cautam pe fostii profesori ca sa ii readucem in sistem? Atunci aia mai traiau, dar acum am avut grija sa-i eliminam. Timp de 20 de ani si mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot ne-nvârtim, ca surceaua!
    Există fabrică de doctori! Numai că aceasta funcționează din plin chiar și pe timp de criză, când producția e pe stoc!
    Doctorii făcuți de dragul și dragostea doctoratului, se pot recunoaște foarte ușor: au membrele superioare mai lungi cu câțiva centimetri, datorită dragostei față de știință și din cauza gravitației.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ifim

    Exista, ca si cum meseria de mecanic auto nu e onorabila? Sunt unii care asa au inceput si acum au cumparat tari intregi.

    Nici nu stiu daca oamenii astia sunt vinovati. Nu stiu daca toti sunt vinovati. Nu stiu daca sunt singurii vinovati. Industria de diplome ce functioneaza de zeci de ani a construit o lume stramba. in lumea asta toxica vom trai noi. Cat vom trai.

    Unii din oamenii astia vor fi viitorii doctori, profesori, sau de ce bu viitorii ministri.

    RăspundețiȘtergere