joi, 7 ianuarie 2010

Peron


ElZap



Juan Perón. Preşedinte al Argentinei până în 1974.

Dar ce-a fi de spus despre el, când toată lumea îi cunoaşte biografia, inclusiv faptul că mormântul lui a fost profanat în 1987? Aproape nimic.

Dacă n-ar fi fost debarcat/suspendat în 1955, poate că ar fi avut mai multe mandate. Poate. Depinde cum e constituţia pe la ei. Dar aşa sunt oamenii. Nerecunoscători.

Norocul lui că a avut şansa de a reveni în fruntea statului în 1973. Nu pentru mult timp. Aşa-i viaţa.

Putea fi şi altfel? Sigur că putea. Istoria însă nu se scrie cu „poate” sau cu „dacă”. Asta este. Noi însă putem să scriem cum vrem. Noi nu scriem istorii.

Şi dacă Perón ar fi ajuta-o pe frumoasa dansatoare María Estela Martínez Cartas (Isabela Perón) să ajungă preşedintă ceva mai devreme? Sau măcar prim-ministru. De exemplu prin 1950. Cu puţină dibăcie, ea ar fi ajuns poate să fie iubită de argentinieni. Oamenii îşi schimbă ades părerile. Dansul, murăturile , sau împletitul ciorapilor e mult mai important în viaţa oamenilor decât s-ar putea crede.

S-ar fi căsătorit cu ea prin 1961, evident după ce ar fi divorţat de Eva Duarte. Oricum de Eva divorţase prin 1952.




Poate că Isabela Perón ar mai fi încă în preşedinta Argentinei. Poate că o vreme ar fi cântat într-un frumos duet, din opera „Jocul de-a preşedinţia”.

Şi ar fi trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi. Nesupăraţi de moguli.

4 comentarii:

  1. Da. ACEASTA e fotografia potrivită.
    Măcar că orice asemănare cu... e pură întâmplare.
    În rest, biografii total diferite.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata
    Diferența ca diferența, dar rămâne invariantul.
    Care este? Simplu:

    Femeia joacă în rolul oricărui bărbat un rol extrem de important, mergând uneori pănă la cel fatal în cazul unor oameni foarte importanți.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că ai vrut să zici în VIAŢA oricărui bărbat...
    Oricum, sunt de acord că joacă în viaţa UNUI bărbat, numai că în cazul oamenilor foarte importanţi, rolul ăsta se extinde asupra destinelor celorlalţi.
    Nu mi se pare normal.
    Problema e la "bărbaţii importanţi". Că nu mai sunt capabili să facă diferenţa între "Vreau luna de pe cer!" şi "Vreau pielea ăstora!"

    RăspundețiȘtergere
  4. @renata
    Ai dreptate. Nu mai sunt capabili.

    RăspundețiȘtergere