miercuri, 19 mai 2010

Funia

ElZap

Când ne-am numărat am ieşit prea mulţi. Încă prea mulţi.

Prea mulţi pentru banii pe care stăpânirea i-a pus deoparte pentru noi. De unde să hrănească ea atâtea guri? Stăpânirea e responsabilă. Ea are de hrănit alte şi alte guri. Din alea cu fălci puternice, care ştiu a mesteca miliardele. Zecile de miliarde. Cu ce să mai mestece câte o biată babă ştirbă? Dacă nu poate mesteca, nici că merită să mai trăiască. Doar nu ar vrea ca tot stăpânirea să le înmoaie şi posmagii?

Mai complicată e treaba cu cei încăpăţânaţi. Ăia vânjoşi. Ăia din câmpul muncii. Ăia din intreprinderile care sunt puse pe lista neagră. Pe lista ălora de vrem să le dăm pe de-a moaca. În termeni moderni să le retehnologizăm, cât să arate ca înainte de 90. Să le mărităm cu de-ai noştri şi în cele din urmă să scoatem fierul vechi din ele. Avem experienţă. Zestrea o dăm tot noi, că o parte din ea se întoarce tot la noi, ce dracu.

Dacă din vânjoşii ăştia se ridică unul ca Săhleanu? De unde să găsim câte un Priplata în fiecare zi? Şi mai ales, cum organizăm eliberarea lui, ca să-l facem erou pe alte meleaguri.

Ăia care se încăpăţânează să trăiască cu orice preţ, n-au decât să aleagă altă metodă. Să planeze de pildă. Să ia un pumn de hapuri. Din alea necompensate, că nu-s bani de celelalte. Alea sunt de lux. Să se dea uţa, atârnând de o grindă.

Şi funia?

Din câte aud, funia ne-o dau sindicatele.
Asta ca să nu se spună că nu sunt de partea noastră, că se dau cu stăpânirea, că îşi folosesc poziţia pe post de trambulină, că ciordesc cot la cot cu lotrii.

Măcar acum când ne dăm de ceasul morţii sunt cu noi.

2 comentarii:

  1. Ei, nu!
    A fost una dintre cele mai mediocre puneri în scenă pe care le-am văzut vreodată.
    Încercând să scrie analize literare asupra evenimentelor petrecute, jurnaliştii mogulilor, ăia care erau cât pe ce să ne lase fără poştă, fără sare, nu fac decât să sublinieze scăderile regiei.
    Poate că n-o fac decât din ingenuitate.
    Nu pot să-i bănuiesc de p-afarism, fiindcă încă trebuie să ne fie simpatici.

    RăspundețiȘtergere
  2. @renata
    Regia asta duce totuşi undeva. Desigur nu acolo unde trebuie să ajungă oamenii, dar în mod sigur acolo unde doresc ei să ajungă.

    La un fel de sticlă cu ulei, ambalată altfel. Cu asta o să ne prăjim.

    RăspundețiȘtergere