luni, 9 mai 2011

9 mai


ElZap

Câte lucruri nu s-au mai petrecut pe 9 mai!

Independenţa tot atunci ne-am câştigat-o. De cine eram dependenţi înainte de 9 mai, ar întreba unii? Vezi, asta e o întrebare la care cu greu aş putea răspunde. Mai simplu este a se răspunde la întrebarea de cine am devenit dependenţi după.

Cine naiba ne-a cerut să mergem la răzbel cu turcii? Asta-i bună! Nu ne-a cerut nimeni. Nici noi nu prea aveam chef să mergem. Mai încolo ne-a cerut. Ne-a cerut ducele Nicolae. De fapt nu ne-a cerut aşa la toţi buluc. Ducele i-a cerut doar Principelui, că principe era pe atunci viitorul rege Carol I. Iar dumnealui, ne-a dat. Ne-a dat pe toţi, dimpreună cu Peneş Curcanul. Asta ca să-l scoatem din încurcătură. Niţel l-am scos, după cum spun unii.

La răzbel ne-au chemat. Nu ne-au chemat şi la pace, că la San Sefano si Berlin nu era loc pentru noi. Ei fac pacea cum vor, nu cum vrem şi noi. Şi au făcut-o.

Întâi ne-au dat Dobrogea. Asta se pune, că trebuie să vadă toată lumea cât de generoşi sunt cei ce fac pacea. Nu se pune acea parte a Basarabiei, pe care nu ne-a luat-o, zic ei, ci şi-au luat-o singuri. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni. E dreptul învingătorilor, cum a fost dintotdeauna.

La Berlin ne-au recunoscut independenţa. Ce naiba ne-a recunoscut nici azi nu am priceput. O vorbă acolo, ca să ne simţim şi noi ameţiţi.

Io n-am fost pe-atunci şi nici pe-acolo. Cei ce au fost pe-atunci spun şi ei ce-au auzit şi ce-au văzut.

Alecsandri l-a văzut pe un sergent, purtând pe haină crucea "Sfântul Gheorghe". O tinichea, cu care cei puternici plătesc sângele ce se varsă pentru ei.

Şi Eminescu a văzut ceva. Sau a auzit. A auzit cum un oarecare Simeon Mihălescu se ocupa de rechiziţii. Lua de la ţărani nişte care şi le dădea la ruşi.

"Mânați de cnutul cazacului, pe un frig de crăpau lemnele și pietrele, cetățenii liberi ai României mergeau siliți cu carele lor la Gabrova, la Târnova, la Selvi, la Biela, și s-au întors cu palmele, alții cu vitele bolnave, pentru a întinde epizootia asupra țării întregi; astăzi țăranii au ajuns așa încât trei-patru case trebuie să puie mână de la mână ca să înjghebe un plug, 5-6 ani cată să treacă până ce vom avea alte instrumente vii de muncă, iar până atunci munca întreagă a nației va fi paralizată - și toate acestea pentru ce? Pentru ca un om sau doi să se îmbogățească din vânzarea aceasta de viață și de muncă omenească, pentru ca criminali de rând să trăiască în lux și desfătări, pe când soldații noștri mureau de goliciune și foame pe câmpiile ninse ale Bulgariei, pe când țăranii noștri lăsau care și boi întroienite în drum și-și luau lumea în cap."

De aia mă bucur eu de câte ori se sărbătoreşte 9 mai.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu