duminică, 15 mai 2011

Băietul din prima bancă


ElZap

Nici nu știu de ce unii se așază în prima bancă. Aş putea doar bănui.

Poate că o fac pentru a ieși mai bine în evidență. Ca păduchele care iese veșnic în frunte. De aici i se trage și moartea, că nu-i bine să te pui cu o persoană pe care ai supărat-o deajuns. Ce dacă n-are șanse? Învățătoarea o să vadă că are măcar bunăvoință. El vrea să învețe, de aia stă doar cu mâna ridicată. L-a uitat Dumnezeu cu cele două degete fluturând a incompetență.

Unii se aşază acolo pentru a destinde atmosfera. Vor neapărat să devină un fel de măscărici, de care să se râdă toţi. Dacă ăia râd, se zice că e veselie, iar dacă e veselie merită şi el acolo o mică atenţie. Poate chiar o notă de doamne-ajută.

Pe vremuri am avut un amic. Ce dacă era tufă? El era amicul meu. Păcat că a murit, săracul. Dumnezeul să-l aibă în pace şi în vecinătatea Lui. Dacă El o fi hotărât asta, cred că acum se prăpădesc cerurile de râs.

De toate era în stare. Era în stare să şi moară. Ba chiar să ne omoare pe toţi. Pe toţi care eram amici cu el, şi nu eram puţini. Noroc că am scăpat. Am scăpat cu bine aş putea zice, că dacă scăpam cu reclamaţii, era mult mai rău decât dacă o mierleam.

Omul a ajuns cu chiu cu vai la o şcoală. Nu contează care. Una mai modestă, potrivită cu mintea pe care o avea. La şcoală era o echipă de lupte. Lupte greco-romane, nu glumă. Într-o zi apare antrenorul în clasă cu lacrimi în ochi. Cică unul din echipă se îmbolnăvise şi se descalifica echipa.

Amicul meu, curajos cum era, se oferă să îi ia el locul. Măcar să încerce. Om obişnuit cu munca grea, om crescut pe lângă legendele cu lordul John, era convins că va rupe gura târgului.

Zis şi făcut. Omul ia biletul, ajunge în finală, intră în ring, fără să-i dea un preaviz celui cu care avea să se bată. Ăla, îi rupe o mână. Scurt. Pe urmă iese din ring.

Lumea a râs o vreme, în timp ce el îşi purta mâna în CaSO4. În bandajul ăla alb, căruia i se mai spune şi ghips sau gips.

Dacă nu murea, colegul ăsta al meu ar fi ajuns mare om politic. Ar fi fost un bun cndidat la preşedenţia PDL.

Cam cum a fost Paleologul nostru de băcănie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu