sâmbătă, 19 decembrie 2009

NUP&ZDUP

ElZap

Să stăm strâmb şi să judecăm drept. Cam aşa glăsuieşte o înţeleaptă vorbă din popor.

Treaba e că, de la vorbă şi până la faptă e o cale lungă, şi oricât am dori noi să judecăm drept, nu avem resurse. În economia de piaţă nu poţi risipi resursele aiurea, deci nici dreptatea nu o poţi lăsa să curgă pe toate uliţele. Aşa se face că trebuie să tragem linie şi să împărţim. Să-i împărţim pe cei ce au nevoie de dreptate în două tabere.

Una din tabere - cea mai numeroasă - este aceea pentru care nu se găsesc resurse. Acolo lucrurile merg la iuţeală. Cum face unul o boacănă cum ajunge la ZDUP.

Altă tabără este cea a oamenilor de care societatea are nevoie. De ce are nevoie nu ni se spune, numai că noi bănuim. Ăştia au voie să facă oricâte boacăne ar pofti. Pentru ei există resurse, că doar ei plătesc impozitele cele mari (Aiurea! Ăştia nu-şi plătesc nici întreţinerea.), şi dreptatea este împărţită, cum e şi normal de altfel, după contribuţia fiecăruia. Aşa se face că ei totdeauna ajung la NUP.

Să exemplificăm.

I-a dat unul în cap megieşului cu sapa din dotare? Merge la ZDUP. Logic. Dacă primitorul a rezistat loviturii, merge şi el. Tot logic. Asta ca să-i intre minţile în cap, deşi e greu de crezut că lucrul acesta se va întâmpla, devreme ce nici sapa nu i-a intrat.

Dacă însă locuieşti prin Primăverii, lucrurile se discută. I-ai descărcat o un încărcător de mitralieră în capul unuia care a venit cu treabă în vizită la nevastă? Nu-i nici un bai. Mergi la NUP. Doar nu o să dăm bani aiurea pentru un complet de ăla. Să fie mortul sănătos.

Altă exemplificare.

Dacă eşti o prăpădită de vânzătoare, şi ţi-ai băgat deştele în borcanul cu miere, haţ! Intri la ZDUP. Normal. Lumea trebuie să înveţe, chiar dacă învaţă din exemple negative. Mai ales din astea. Nu se ţine socoteală dacă eşti brunetă, şatenă, sau… roşcată. Poţi să fii chiar blonda blondelor. Stai frumuşel la răcoare.

Dacă însă eşti din lumea de sus, şi mai ales dacă eşti blondă ca lumea, ai la dispoziţie o sumă variabilă, între limite foaaaarte laaaargi, pe care poţi s-o foloseşti după cum te taie capul. Dacă nu te taie, că e decorat blond, fii liniştită că se găseşte un cap, care îţi spune ce şi cum să faci cu banii. Dacă depăşeşti totuşi şi limitele astea, şi se face o comisie, şi comisia se strofocă să-ţi dovedească cum că ai cam furat, şi … bla-bla… tu îi dai cu tifla comisiei, că oricum ajungi la NUP.

De la NUP nu te mai scoate nimeni. Cine ar avea curajul? Cine ar îndrăzni să arunce o privire, să vadă dacă în dosul tău se ascunde unul mare? Asta ar însemna că atentează la imaginea ta, că ţi-a călcat în picioare prezumţia ta de nevinovăţie.

Pe lângă toate astea, cel ce ar vrea să scormonească în spatele tău, comite o a doua ilegalitate. Presupune că cel ce îţi stă în spate ar fi vinovat, iar lucru acesta îl face fără probe.

Aşa se face că tu rămâi cu NUPul ăsta până la calendele greceşti, de care NUP, de altfel ţie ţi se fâlfâie.

2 comentarii:

  1. "Să fie mortul sănătos!" :)
    Oricum, mortul e de vină. Întotdeauna.

    Dacă blonda despre care vorbeşti e... alea două din guvern (măcar că prima e brunetă) şi-a fost jertfită doar teoretic, pe post de oaie neagră, atunci chiar că să fim noi şi mortul sănătoşi, că nici la NUP nu se ajunge.
    Pentru NUP e nevoie de un simulacru de început de cercetare, aşa cred...
    Ori duduia, favorita sultanului, tocmai de-aia a ajuns să se ocupe de Dezvoltare, ca să dezvolte noi şi noi căi de furt specializat. Sau, cum i se şi zice, "calificat".
    A treia campanie electorală a alesului va fi şi mai costisitoare. N-o să mai ţină vrăjeala cu "poporul suveran" care i-a ameţit pre mulţi naivi. Fiecare vot o să coste. Cash.

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice asemănare cu una din numeroasele persoane posesoare de certificat NUP este absolut întâmplâtoare.

    Afară plouă... cu fulgi mari şi deşi.

    RăspundețiȘtergere