joi, 10 decembrie 2009

Un act de cultură

ElZap


Nu e treabă uşoară să fii mai mare peste culturnici, şi sunt semne ale vremilor că poporul adastă altceva decât manele. Şi dacă poporul nu mai vrea manele, noi o să-i dăm tot manele.

Acum, dacă tot vorbirăm de cultură, aiasta e o treabă care musai trebuie făcută de oameni cu pricepere, nu de nişte ţărănoi care… zice-se că s-ar pricepe la cultura orală.

Şi-apoi , cultura orală este un capitol nou, care se ocupă de cu totul altceva decât de cai verzi pe pereţi.

Chestie de gust, de instrucţie, de subtilitate, de vaidemamanoastră… de blablauri. Să dăm cezarului ce-i a cezarului - mai ales când el are o iritaţie ciudată şi permanentă în jurul orificiului bucal, semn al unor profunde deranjamente la pipotă - şi să recunoaştem că el se pricepe la toate.

Când marele vătaf culturnic este plecat peste hotare, el se simte musai obligat să-şi plătească datoriile faţă de cei ce l-au uns. Are, n-are treabă cu misia sa, el o dă pe arătură. Şi de la arătură, ajunge fix la cultura orală.

Acum, nu că n-aş avea şi eu o opinie despre diverse tipuri de culturi, fie ele vegetale sau animale, dar mă gândesc, în prostia mea, că fiecare cultură ar trebui îngrijită de cei ce se pricep mai bine, lăsând celor nepricepuţi timpul liber să-i dădăcească pe cei necultivaţi.

Bunăoară, atunci când vezi o sută de dive cu poalele-n cap, care se ocupă cu instrucţia tineretului bovin, fix după ce ornicul bate miezul nopţii, de ce vii tu ca un viţel de rasă să le iei pâinea de la gură? Ele ţi-o iau? Ele ţi-o dau?

Au, nu eşti tu mulţumit de materialul video-oral pe care-l folosesc în dezbaterile lor savante? Lasă-le în plata Celui de Sus, să prezinte ele abaterile de la normă ale cutărui VIP sau cutărei VIPĂ. E meseria lor. Ştiu nu ştiu, ele şi-o fac cu tragere de inimă.

Nu vezi că în dându-te cu anasâna la ocupaţiunea lor consacrată, până şi tiriştii te ocolesc? Şi lor le pute ceva. Încearcă măcar să dai cu apă de gură.

Şi apoi, înainte de a te apuca de treabă, pune dracului la dosit arginţii pe care i-ai luat, că zornăitul lor reduce mult din talent.

Chiar nu face să ne călărim unii peste alţii, încurcându-ne priceperea.

Bag seama că nu ţi-ar surâde ca în blocul operator, când eşti întins cu burta-n sus, să vezi cum năvăleşte un rândaş cu o furcă-n mână, dându-se medic chirurg.

Şi nici ţie nu ţi-ar conveni să primeşti un şut în dos, trimis fiind la cultura de castraveţi.

6 comentarii:

  1. Asta din urma e ciudata rau, n-am mai auzit-o: un dos in fund??

    RăspundețiȘtergere
  2. De data asta ai fost prea blând!
    Măgarul Patapievici merită să fie tratat astfel:

    http://www.youtube.com/watch?v=8k3_8I20gWY

    RăspundețiȘtergere
  3. @zazania

    Mare dreptate ai avut.
    I-am eliminat fundul şi i-am băgat un şut.

    RăspundețiȘtergere
  4. @renata

    Şi tu ai dreptate.

    La anumiţi oameni, nu prostia mă sperie ci perseverenţa ei.

    Îţi răspund tot cu o minge din Coşbuc.

    "Si bietul critic, otravit
    D-ale slujbasilor insulte,
    Trei parti din zi era silit
    Mereu s-asculte"

    RăspundețiȘtergere
  5. Nimeni nu găseşte o fărâmă de timp să studieze trecutul deja publicat al marelui om de cultură Patapievici.Tatăl. Povestea despre tatăl său...
    Multe lucruri ar deveni de înţeles, de plâns...
    De plâns de mila lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. L-a studiat Wikipedia.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Horia-Roman_Patapievici

    "In January 2005, Traian Băsescu, the newly-elected President of Romania, named Patapievici as the new head of the Romanian Cultural Institute, replacing a 15-year rule of Augustin Buzura.[22] The way this naming was done, without a competition or a debate brought a bit of controversy, being argued that Buzura, Iliescu's man was replaced with Patapievici, Băsescu's man."

    RăspundețiȘtergere