sâmbătă, 7 martie 2009

Vânătorul de răzmeriţe



ElZap



Nu prea mă pricep la genetică însă, din câte am auzit, multe din belelele cu care ne pricopsim în scurta noastră existenţă, ar ţine de nişte viermişori jumelaţi cunoscuţi sub numele de ADN.

Din ciormanii ăştia cu corpul moale şi alb să fi apărut casta beţivilor, a curvarilor, a leneşilor, a proştilor sau a deştepţilor, a frumoşilor sau urâţilor, a longevivilor? Poate da, poate nu. Poate am putea continua la nesfârşit dacă ne punem mintea să scormonim după toate metehnele sau virtuţile indivizilor.

Există însă o tagmă mai aparte, despre care bănuiesc că tot din viermişorul ăsta bicisnic se trage, mai ales că indivizii aparţinători ei au ceva din comportamentul de larvă. Este cea a vânătorilor de răzmeriţe. Ăştia sunt aproape toată existenţa lor fără pic de vlagă, dar izbucnesc violent la viaţă deîndată ce se stârneşte o răzmeriţă cât e mică, fie ea la nivel planetar, fie de stat, cătun sau la locul de muncă.

Când nu e în derulare vreo răzmeriţă el îşi roade cu sârg frunza pe care l-a aşezat un binevoitor de circumstanţă până ce din frunză nu rămâne decât nervura, sau câteodată le vine de hac altor paraziţi mai mici şi mai neajutoraţi. Cu stăpânul ce-l tolerează este extrem de respectuos, slugarnic, dornic să fie văzut câtă recunoştinţă îi poarta acestuia. Când însă se declanşează răzmeriţa el este primul care muşcă din beregata protectorului său, având grijă să urle cât îl ţine gura că el, vânătorul de răzmeriţe, cu multă vreme în urmă ne-a tot spus ce nemernic se ascunde sub masca stăpânului, dar nimeni nu l-a ascultat.

Când din motive ce ţin de alternanţa la putere şi la ciolan, câte un directoraş este aruncat din postul lui precum o măsea stricată, el, vânătorul de răzmeriţe,este primul care iese din birou ca să-i facă vânt pe scări, nu înainte de a se asigura că i-a pus piedică.

De multe nenorociri e în stare un vânător de răzmeriţe. Greu de recunoscut în timp ce hibernează, el ţine veşnic un ochi deschis. Dacă vedeţi o larvă ciudată în apropierea voastră, nu ezitaţi să o striviţi cât mai e timp. Altfel vă va strivi ea cu prima ocazie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu