marți, 21 februarie 2012

Cine eşti dumneata, domnule Claudiu?


ElZap



Chiar aşa, cine este acest om? În numele cui vorbeşte? Cine stă în spatele lui? Nu cumva...?

Cam astea sunt întrebările pe care unii şi le pun. E dreptul lor să şi le pună. Şi eu mă îndoiesc, ca orice om care suflă şi în iaurt după ce s-a ars cu ciorbă.

Şi totuşi... Omul ăsta spune nişte adevăruri.

Vorbeşte de un fel de democraţie. Una eşuată pe plajele murdare ale unor interese meschine. Vorbeşte despre un fel de democraţie care poate fi mai proastă decât cea mai proastă dictatură, pentru că e "o democraţie a lor". A lor şi numai a lor. Spune, sau lasă să se înţeleagă că democraţia asta nu a dat seamă nimănui şi nicicând.

Democraţia asta a devenit un fel de Zeu Suprem, căruia trebuie să i se închine toţi, pentru că din când în când catadicseşte să coboare printre noi cu nişte şoşoni desperecheaţi, cu găleţi ce nu mai folosesc nimănui, cu brichete, pixuri şi alte nemernicii.

Democraţia asta nu se simte obligată măcar să ne povestească şi nouă cum s-a evaporat Flota, Comtimul, Tractorul, Semănătoarea, Bancorexul şi atâtea altele. Ştiu, în faţa sau în spatele Marelui Zeu a venit Presa, ca un fel de Ioan Botezătorul al Noii Ordini. Ea ne ameţeşte în fiecare seară cu poveşti, cu deontologi, cu basme gen "Ali Baba şi cei patruzeci de hoţi".

Şi atunci? Ce i-a apucat să strige tot felul de nemernicii la adresa unor oameni mai curaţi ca lacrima?



Nu are pic de recunoştinţă pentru cei care se sacrifică în fiecare zi şi în fiecare noapte pentru ca noi să fim liberi? Şi după ce se sacrifică, ba chiar se măcelăresc în văzul lumii, se retrag pentru a pune de nişte alianţe contra naturii. Nu avea dreptate ea?

"din mici trădări se-ncheagă mici imperii
profeţii falşi vorbesc fără repaos
pe sticlă, în ziare, în pronaos-
o lume de consum şi de materii"


Toate combinaţiile posibile au fost încercate. Ultima ţeapă se pare că vine din urmă. Purtătorul ei joacă rolul Mântuitorului cu biciul în mână gonind negustorii din Casa Domnului. Pe urmă o să fie şi el "învins de servicii".

Ce teatru infect se joacă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu