joi, 2 februarie 2012

Dreptul de a ieşi din rânduri


ElZap

Îmi place să fiu un om disciplinat, supus chiar până la un punct. Totdeauna am crezut că dezordinea de dragul dezordinii nu duce la nimic, că este singura metodă prin care în mod garantat pierd toţi.

Asta nu mă opreşte însă să cred că sunt momente în care disciplina este un pericol pentru tine şi pentru toţi cei din jur.

Atunci când vezi că timonierul s-a îmbătat criţă, că înlocuieşte ordinele cu nişte măscări oribile, nu poţi rămâne în rând. Atunci ai datoria să sari peste bord, să-i indemni şi pe alţii s-o facă, dacă nu ai cum să-i iei timona din mâna bezmeticului. Cine ştie ce planuri tembele i-a fătat mintea ăluia după o noapte de beţie? Poate vrea să dea cu nava de stânca ce s-a ivit în zare.

Nici când vezi că unii toarnă gaz pe un foc ce clocoteşte nu poţi sta în rând. Pui mâna pe tulumbă şi încerci să-i răcoreşti pe cei ce au capul încins. Cu focul nu-i de glumit. Abia după ce ai stins cauza focului te pui cu tulumba pe vâlvătaie.

E uşor să spui, dar mult mai greu să faci.

S-ar putea ca nebunul satului să fie crezut. Nu de toţi sătenii, dar de câţiva tot poate fi crezut. De cei ce-şi fac veacul pe la nou-înfiinţata crâşmă de lux. Şi ăia ce-or să facă? Păi s-ar putea să te facă pe tine nebun, ba chiar să te pună în cămaşă de forţă. Dacă nu te pun, măcar cheamă salvarea. Până se prind ăia cine e nebunul tu eşti injectat, ba chiar şi cu foaia de observaţie completată. A se vedea cazul sergentul care a trecut de la extaz la agonie.

Sau s-ar putea să-ţi închidă piaţa, adică vederea la lume, sub pretextul că nu prezinţi interes. Cine o să te creadă că tu vrei să strigi adevărul, dacă nici televiziunea nu te bagă în seamă? Şi la televiziune e ca la piaţă: iei după cât ţi-e punga de generoasă. Cine sunt ăia de strigă? Iaca nişte nebuni care nu ştiu ce vor. Nişte duşmani ai poporului, care pretind că ar trebui să umble toate metresele în fundul gol, numai ca să aibă ei ce mânca. Habar n-au ei cât te costă o metresă în ziua de azi.

Şi-apoi, nebunii ăia n-au auzit de exterminare, de eutanasie? La ce bun să mai mănânce dacă tot trebuie să moară? N-au citit pesemne ultimul sondaj. Analfabeţii dracului! Şi mai zic că ar fi profesori universitari. Ce profesori sunt ăia dacă sunt cu burta goală?

Aşa că...
Mai bine laşi să-şi facă pălălaia de cap cât pofteşte.
Drumul spre Rai trece prin Ourgatoriu.
De ce nu s-ar încălzi şi ei o ţâră, că nu se ştie niciodată.
Poate că în Rai nu funcţionează termoficarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu